VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Maia Sandu: Vrem să creăm cu UE o comunitate care va dezvolta Moldova ca într-o mare clacă

Reziliența Republicii Moldova a crescut semnificativ în ultimul an, chiar dacă provocările au rămas aceleași, iar acest lucru se datorează sprijinului partenerilor europeni care au ajutat Chișinăul să facă față șantajului rusesc, războiului hibrid al Moscovei și inflației care a afectat grav economia. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul la sfârșitul Summitului Platformei de Sprijin pentru Moldova, care a reunit 57 de delegații din peste 30 de state și organizații internaționale.

”Puterile lumii trebuie să creadă în capacitățile noastre de a ne dezvolta. Cu ajutorul prietenilor Moldovei am reușit lucruri care erau irealizabile acum câțiva ani. Moldova este o țară sigură și liberă să-și decidă viitorul. Le-am vorbit partenerilor noștri despre obiceiul care definește neamul nostru – claca. Noi știm încă din bătrâni că nimeni de unul singur nu reușește să facă lucruri mărețe, credem în puterea comunității și ceea ce vrem să creăm cu UE este o comunitate care va construi și va dezvolta Moldova ca într-o mare clacă”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre pașii făcuți pentru depășirea crizelor și despre presiunea continuă exercitată de Moscova asupra Republicii Moldova.

”Această platformă ne-a ajutat să depășim criza apărută imediat după declanșarea războiului. Sprijinul dvs. ne-a ajutat să menținem lumina aprinsă, să menținem căldura pornită, să facem față creșterii prețurilor și să facem față șantajului cu gazele, să ne menținem economia funcțională. Acest lucru ne-a ajutat să ne concentrăm pe reforme și aderarea la UE. Deși provocările au rămas au rămas la fel de serioase, reziliența noastră crește. Suntem mai pregătiți pentru această iarnă, șantajul Rusiei a eșuat, infrastructura noastră este pregătită să accepte gaze din mai multe surse, avem gaze stocate, avem surse de a reduce povara pentru persoanele vulnerabile. Sincronizarea cu rețelele electrice din România. Agresiunea Rusiei în Ucraina ne-a afectat economia. Și Moldova plătește aici un preț, nu de vieți omenești, dar un preț de pierdere a progresului, am avut inflații de 35%. Noi știm că suntem și vom fi sub atac la alegerile din 5 noiembrie, Rusia încearcă să aducă fonduri ilegale să corupă alegătorii. Noi combatem acest fenomen. Suntem mai rezilienți, dar nu putem s ă ne protejăm singuri, avem nevoie de sprijin”, a mai adăugat Maia Sandu.

Președinta a mai chemat partenerii europeni să susțină Chișinăul în eforturile de a trece în etapa de negocieri la UE, decizie care ar putea fi luată la Bruxelles la sfârșitul acestui an.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.