„Când prețul de achiziție al gazului va fi de 550 de dolari, atunci vom putea vorbi despre micșorarea tarifului pentru consumatori”. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
„Prețul de la care urmează să înceapă sau pot fi premise de reducere a tarifelor este 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Deci, acesta este prețul de referință, prețul de achiziție – 550 de dolari. Și noi am menționat acest lucru, ulterior, dacă va fi acest preț de achiziție mai mic, și vorbesc despre prețul mediu ponderat pe an, nu vorbim că acum, iată, mâine va fi acest preț și, gata, noi trebuie să cerem reducerea tarifului. Nu. Astăzi, în calculul tarifului care a fost aprobat în iunie 2023, prețul de achiziție este la nivel de 750 de dolari, prețul mediu ponderat pe an, când va fi acest preț de 550 de dolari, atunci putem vorbi despre anumite premise de reducere”, a declarat Vadim Ceban.
Totodată, șeful Moldovagaz a subliniat că premise pentru a micșora tariful la gaz ar putea fi în anul 2024.
„Totul va depinde de prețul de achiziție de la factura pe care noi o primim de la Energocom. Încă nu sunt, eu nu văd aceste premise. Dacă noi nu vedem, evident că trebuie să spunem foarte clar, nu putem spune că, da, sunt premise și pe urmă să spunem că noi ne-am gândit și am revăzut. Nu este posibil. Da, începând cu anul 2024, aceste premise pot fi, pentru că deja prețul de achiziție de la Energocom pe măsură ce consumăm gaz mai scump se reduce cantitatea și, respectiv, intrăm în zona consumului la prețurile de achiziție care au fost anunțate de către Energocom în cadrul ultimelor licitații. Care va fi situația mai departe, vom vedea, dar vedeți că Energocom continuă achizițiile, nu cred că în perioada aceasta pot fi achiziții majore, pentru că sunt prețuri peste piață, adică piața ceea care a fost la începutul lunii septembrie, de aceea vom vedea, pentru că e foarte instabilă acum situația și nimeni nu face achiziții. Sunt foarte multe solicitări de vânzare și foarte puține solicitări de cumpărare, gaz este acum în regiune, și gaz mult. Ați văzut și stocurile la nivel european sunt la aproape 98%, evident că totul va depinde de cum va fi vremea de afară, va fi rece, înseamnă că va fi consumul mai mare și aceste elemente tot influențează”, a mai subliniat Vadim Ceban.