VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sprijin anual de două milioane de euro pentru Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Basarabiei, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, va beneficia anual de un sprijin financiar din partea Bucureștiului de două milioane de euro. Un proiecte de lege în acest sens a fost adoptat de Senatul României.

”Destinațiile sumei prevăzute se stabilesc de Patriarhia Română și Sinodul Mitropoliei Basarabiei. Modul de cheltuire a fondurilor alocate, conform destinației, precum și justificarea utilizării acestora se fac cu respectarea dispozițiilor corespunzătoare din legislația care reglementează sprijinul financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase din România”, se arată în proiectul adoptat.

Sumele alocate de la bugetul de stat sunt destinate acoperirii cheltuielilor necesare, printre altele, restaurării și conservării bunurilor din patrimoniul mitropoliei, achiziționării de imobile necesare desfășurării activităților liturgice, culturale și mediatice ale unităților de cult, activităților de asistență socială și medicală susținute de unitățile de cult organizate de Mitropolia Basarabiei în spitale, centre de plasament, cămine de bătrâni, organizării unor manifestări cultural-religioase și mediatice, construirii, amenajării și reparării clădirilor având destinația de așezăminte culturale, de asistență socială și medicală, restaurării, reparării, întreținerii și administrării clădirilor aparținând centrelor eparhiale, protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor, inclusiv a clădirilor pentru învățământul teologic.

”Este un proiect de lege în primul rând necesar din punct de vedere istoric și reprezintă un început de reparație de ordin moral, și nu în primul rând financiar. Sub regimul sovietic, Mitropolia Basarabiei, care avea undeva la 1.090 de parohii de biserici parohiale și 30 de mănăstiri, a suferit îngrozitor pentru că majoritatea bisericilor au fost vandalizate, distruse, incendiate sau închise. Acest proiect legislativ, dincolo de sprijinul financiar care este necesar, reprezintă un gest important istoric pe care statul român îl face pentru a sprijini Mitropolia Basarabiei și vă asigur că nu ne vom opri”, a declarat senatorul român Titus Corlățean.

Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în 1992, prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dar abia în 2002 a fost recunoscută, numai după ce CEDO a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.