Vocea Basarabiei a căutat să afle de la oamenii întâlniți la întâmplare pe străzile din Chișinău cum cred ei că poate fi soluționată problema transnistreană și ce părere au despre afirmația demnitarului rus.
VB: Cum credeți că poate fi soluționată problema transnistreană?
— Problema cu regiunea transnistreană va fi soluționată doar atunci când oamenii o să înțeleagă necesitatea să comunice între ei.
VB: Ce credeți despre afirmația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov care a spus că Rusia va proteja vorbitorii de limbă rusă din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia?
— Nu vedem niciun pericol. Pentru ce să fim apărați? Există toleranță, unire. Nimeni nu mă ofensează. Unde pot vorbesc limba română, doar că nu o vorbesc literar.
— Nu are Lavrov pentru ce să-i protejeze [pe ruși]. Noi nu ne amestecăm la ruși în ce limbă să vorbească. Eu ca și cetățean mă gândesc. Noi când ne ducem în Rusia, vorbim limba rusă. Așa și la noi trebuie să se vorbească în limba de stat.
— Mă deranjează destul de tare, pentru că sunt obligată să vorbesc cu semeni de vârsta mea, care avem aceleași drepturi și oportunități la limbă, la carte și la internet. Ei din simplu motiv că nu vor, nu vorbesc în limba română, vorbesc în limba rusă, căci este limba lor maternă. Ar trebui și ei un pic să ne respecte cum îi respectăm noi pe ei