VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Angela Cutasevici: Presiunea pe cadrul didactic este foarte mare iar remunerarea nu este pe măsură

Toți au așteptări foarte mari față de profesori. Și părinții, și cei care sunt în organele ierarhic superioare, și copiii, toți vin cu solicitări foarte mari față de pedagog. De această părere este viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, potrivit căreia raportul dintre cerințele față de profesie și remunerare nu este corect.

„Toată lumea are așteptări foarte mari față de profesori. Și părinții, și cei care sunt în organele ierarhic superioare, și copiii, toți vin cu solicitare foarte mare față de pedagog. Copilul nu mai este cel care stă cuminte cu mâinile pe bancă și ascultă lecția. Arderea profesională este mult mai mare, dinamica lecției trebuie să crească, nu mai este doar creta și tabla, iar profesorul predă, copilul conspectează. Lecțiile sunt interactive, activitățile didactice necesită o pregătire foarte serioasă din partea profesorului. Volumul didactic este mult mai mare, iar momentul acesta scade un pic din prestigiul și interesul față de profesie. Raportul dintre cerințele față de profesie și remunerare nu este corect. Dacă ar fi și stimularea materială mai mare, cu siguranță am avea și un număr mai mare de cadre, de oameni care ar veni în sistem. A fi pedagog nu este doar o profesie simplă este o vocație, este și talent”, a spus Angela Cutasevici în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit Angelei Cutasevici, deși numărul dascălilor în instituțiile de învățământ din Chișinău este în creștere, oricum se înregistrează un deficit de cadre didactice iar sistemul se confruntă și cu o îmbătrânire a corpului didactic care se va agrava în câțiva ani.

„În general, există riscul de acutizare a problemei vârstei angajaților din sistem, cred eu, cam peste 5 ani, o să resimțim această îmbătrânire a angajaților din sistem, pentru că la vârsta de 50 plus sunt foarte mulți angajați. Deocamdată, vârsta medie în Chișinău e de 47 de ani. Noi, prin programul municipal le acoperim, de exemplu, costul de închiriere a spațiului locativ cu 2.000 de lei lunar. De asemenea, oferim tinerilor, la necesitate, și alte tipuri de programe pentru a beneficia de suport”, a mai spus Angela Cutasevici.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.