Republica Moldova a anunțat achiziția unui radar de supraveghere aeriană GM 200, a informat ministrul Apărării al Franței, Sébastien Lecornu. Procurarea unui sistem radar de ultimă generație, produs de Franța a fost discutată la 25 septembrie de Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi cu omologul său francez, care a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat emis de ministerul Apărării, în cadru întrevederii dinte cei doi oficiali, Nosatîii a accentuat deschiderea și buna colaborare cu compania franceză „THALES” în procesul de încheiere a contractelor necesare pentru achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană din bugetul național de apărare.
Totodată, Anatolie Nosatîi și Sébastien Lecornu au discutat despre modalităţile prin care Franța ar putea să susțină Republica Moldova în procesul de transformare a Armatei Naționale, pentru a avea, în final, o armată modernă, bine echipată și dotată, rezilientă la provocările actuale de securitate.
La finalul întrevederii, cei doi oficiali au semnat un document bilateral de intenții care va consolida dialogul dintre cele două instituții.
Menționăm că, de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost violat de mai multe ori de către forțele armate ale Rusiei. Mai multe rachete ruse au survolat ilegal spațiul aerian al țării noastre iar resturi ale acestor rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.
Recent, Ministrul apărării a declarat că autoritățile au identificat un radar care urmează să monitorizeze spațiul aerian, iar până la sfârșitul anului acesta va fi operațional.
GM 200 produs de gigantul francez Thales, are o autonomie de peste 24 de ore, rază medie de acțiune și poate fi operat de doi militari, scrie defenseromânia. În versiune maritimă radarul poate identifica inclusiv nave rapide mici. Radarul poate identifica inclusiv drone. Potrivit sursei, marele avantaj al GM 200 este că deși pe piață există numeroase sisteme radar care pot detecta la o rază mare de acțiune, acestea au probleme în detectarea dronelor mici și a rachetelor rapide, ceea ce reprezintă o componentă esențială a sistemelor de apărare.