Auditul datoriei istorice ale Moldovagaz față de Gazprom este un document istoric care ne va ajuta să restabilim dreptatea și corectitudinea. Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz susține că acum există șanse destul de bune să scăpăm de aceste pretinse datorii.
Expertul în energetică afirmî că întreprinderea Modovagaz poate înainta pretenții la Gazprom de 160 de milioane de dolari.
„De-a lungul anilor, împreună cu colegii și cu dl Șoitu, și cu dl Parlicov, făcând mai multe cercetări, analize pe subiectul datoriilor, de repetate ori am spus că Moldova, malul drept al Nistrului nu are datorii față de Gazprom și am demonstrat cu probe acest lucru. Practic, ei (experții care au efectuat auditul n. red ) au confirmat în mare parte ceea ce am scris noi în studiile noastre. Vreau să menționez că compania din Norvegia a ajutat în 2017 întreprinderea Naftogaz Ucraina împotriva arbitrajului contra Gazprom și atunci Naftogaz a câștigat 2,8 miliarde de dolari, așa că noi am avut parte de cei mai buni și experimentați juriști care au și câștigat cazuri. Așa că noi am avut cei mai buni specialiști la nivel regional, dacă nu chiar la nivel mondial”, a spus expertul în energetică, Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Tofilat susține că cifra de 8,6 milioane propusă de Chișinău pentru a fi achitată concernului rus este preliminară, deoarece mai sunt episoade care trebuie investigate, documentate. Potrivit lui, această cifră ar putea fi diminuată deoarece există probe potrivit cărora Gazprom și Tiraspoltransgaz au umflat intenționat cheltuielile întreprinderii din stânga Nistrului.
„Cifrele din audit și ceea ce a anunțat dl ministru Parlicov, din 709 milioane au rămas 8,6 milioane, este o cifră preliminară. Eu am scris asta și într-o postare pe Facebook, preliminară, pentru că acolo mai sunt episoade care trebuie investigate, documentate și înaintate pretenții față de Gazprom. Auditorii spun că Moldovagaz poate înainta pretenții la Gazprom de 160 de milioane de dolari, începând cu 2007, noi le spunem că chestia asta-i din 2000, haideți să luăm din 2000 și avem și documente, inclusiv avem probe cum malul stâng și Gazprom-ul au umflat cheltuielile Tiraspoltransgaz-ului spunând că hai să împărțim 50 la 50. Fraților, stați un pic, așa nu merge! Deci, eu cred că noi acum avem șanse destul de bune să scăpăm de aceste datorii”, a punctat Sergiu Tofilat.
Potrivit expertului în energetică, soluționarea datoriilor ar putea fi rezolvată acționând Gazprom-ul în judecată, iar auditul datoriilor trebuie să stea la baza pretențiilor pe care R. Moldova la va înainta către concernul rus.
Autoritățile de la Chișinău au înaintat propunerea de a achita suma de 8,6 milioane de dolari pentru a închide datoriile istorice față de concernul rus Gazprom și casarea a aproximativ 700 milioane de dolari. Potrivit auditului realizat de două companii internaționale, cea mai mare parte a pretinsei datorii a Moldovagaz către Gazprom nu este confirmată prin documente.
Raportul a fost publicat integral pe pagina web a Ministerului Energiei și transmis către MoldovaGaz, pentru a fi examinat de Consiliul de observatori și acționarul majoritar, Gazprom, împreună cu propunerile Guvernului de a soluționa problema acestei pretinse datorii.