„În ultimii ani Republica Moldova s-a schimbat spre bine. Există foarte multe investiții românești care duc la modernizarea și dezvoltarea țării”. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei de Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
„S-a schimbat mult Republica Moldova în ultimii ani. Eu prima dată am venit în Republica Moldova în 1997, se pare, oricum, foarte mult de atunci, din 2013 am locuit o perioadă în Republica Moldova și am putut să văd cum se schimbă lucrurile, și se schimbă în bine. Și unii dintre colegi care n-au mai venit o perioadă lungă de timp văd mult mai bine această schimbare. Există foarte multe investiții aici și foarte multe investiții românești, ceea ce este un lucru foarte bun și toate aceste lucruri duc la modernizarea, la dezvoltarea Republicii Moldova”, a declarat Adrian Dupu.
Totodată, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a recunoscut că sărăcia este vizibilă în R. Moldova.
„Din păcate sărăcia este vizibilă, nici în România nu putem peste noapte să ajungem la un stadiu pe care ni-l dorim, iar problemele cu care ne confruntăm, mai ales în această perioadă, ați văzut și știm cu toții că s-au succedat atâtea crize, începând cu pandemia de COVID, apoi criza energetică, războiul Rusiei împotriva Ucrainei sunt evenimente și crize care e clar că ne-au afectat și au afectat și ritmul în care ne dezvoltăm, pentru că au fost alte priorități în care au trebuit să fie alocați banii”, a mai spus Dupu.
Adrian Dupu a mai menționat că nu există un raion în Republica Moldova care să nu fi beneficiat de bani din România pentru diferite proiecte și aceste proiecte continuă.
„Chiar înainte să vin la Chișinău, vorbeam la guvern cu colegii mei și mi-au spus că s-a plătit deja prima tranșă din împrumutul nerambursabil, din grantul de 100 de milioane de euro pe care l-a oferit România Republicii Moldova. Acum o săptămână au fost transferați banii și în una din zile eram cu dna ministru al educației care mi-a spus că din banii aceia 19 milioane de lei românești, înseamnă peste 300 de milioane de lei moldovenești au venit pentru microbuze școlare, încă un rând de microbuze școlare, care vor fi achiziționate aici pentru unitățile de învățământ. Din cele 100 de milioane o mare parte se duc pentru proiectul „Satul European”, unde foarte multe localități vor avea apă și canalizare datorită acestor bani, la fel pe segmentul de educație vor fi dotate laboratoare de fizică și de chimie și lista este lungă, avem pe ea 18 capitole…”, a mai menționat oficialul.