Prima misiune de aselenizare a Rusiei din ultimii 47 de ani a eşuat. Nava spaţială Luna-25 a pierdut controlul şi s-a prăbuşit pe Lună după ce a întâmpinat probleme în timp ce încerca să pătrundă pe orbita satelitului natural, potrivit Reuters.
Potrivit sursei citate, misiunea eşuată subliniază declinul post-sovietic al unui program spaţial cândva puternic.
Corporația spațială rusă de stat, Roskosmos, a declarat că a pierdut contactul cu nava la ora 11:57 sâmbătă, după o problemă în timp ce nava era pregătită pentru orbita de preaterizare. O aterizare uşoară fusese planificată pentru luni. „Aparatul s-a deplasat pe o orbită imprevizibilă şi a încetat să mai existe ca urmare a unei coliziuni cu suprafaţa Lunii”, a precizat Roskosmos într-un comunicat.
Agenția spațială a Rusiei a precizat că a fost formată o comisie specială interdepartamentală pentru a investiga motivele care au dus la pierderea aparatului Luna-25, a cărui misiune a stârnit speranţe la Moscova că Rusia se întoarce în cursa marilor puteri spre Lună.
Eşecul a subliniat declinul puterii spaţiale a Rusiei de la zilele de glorie ale competiţiei din timpul Războiului Rece, când Moscova a fost prima care a lansat un satelit pe orbita Pământului – Sputnik 1, în 1957 – iar cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spaţiu în 1961. De asemenea, vine în contextul în care economia de 2 trilioane de dolari a Rusiei se confruntă cu cea mai mare provocare externă din ultimele decenii: presiunea atât a sancțiunilor occidentale, cât şi a luptei în cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Oficialii ruşi au sperat că misiunea Luna-25 va arăta că Rusia poate concura cu superputerile în deplasările în spaţiu, în pofida declinului său post-sovietic şi a costurilor uriaşe ale războiului din Ucraina.
Nava, fără echipaj uman la bord, trebuia să aselenizeze la polul sudic al Lunii, însă a eșuat după ce a întâmpinat probleme pe măsură ce se deplasa pe orbită. Aceasta era programată să aselenizeze luni, ca parte a unei misiuni de explorare a unei părți a Lunii.
În ciuda problemelor apărute, nava spațială rusă a transmis primele date colectate de pe suprafața Lunii. Roscosmos a precizat că acestea sunt în curs de analiză, însă la o primă vedere ar conține informații despre elementele chimice ale solului lunar.
De asemenea, a precizat că echipamentele navei au înregistrat un “impact de micrometeorit”. Informațiile au fost însoțite de o imagine a craterului Zeeman, al treilea ca mărime din emisfera sudică a Lunii.
Este atât de trist că nu a fost posibilă aterizarea aparatului”, a declarat Mihail Marov, un fizician şi astronom sovietic de renume. Marov, în vârstă de 90 de ani, a fost spitalizat la Moscova, după ce a fost anunţată vestea eşecului lui Luna-25, dar nu au fost disponibile detalii despre boala sa.
Marov a declarat pentru ziarul Moskovskii Komsomolets că speră ca motivele care au stat la baza prăbuşirii să fie discutate şi examinate cu rigurozitate. „Aceasta a fost poate ultima speranță pentru mine de a vedea o revigorare a programului nostru lunar”, a spus el.
Citește și: VIDEO/ Rusia a lansat prima misiune spațială spre Lună după 47 de ani