Ortodocșii de stil vechi au intrat de azi în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Marii, așa cum mai este cunoscut în popor. Acest post are o dată fixă și durează două săptămâni, până în 28 august, atunci când, pe stil vechi, este cinstită ziua morții, adică ziua trecerii de la viața pământească la cea cerească a Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare dedicat Învierii lui Iisus Hristos.
Originea postului Sfintei Marii începe în urma unui sinod ecumenic important al creștinătății, cel din Efes, din anul 431, un oraș antic aflat azi în vestul Turciei, pe malul Mării Egee, mai la sud de Izmir. Datorită acestui sinod, ulterior, Maica Domnului a început să cunoască o dezvoltare mai mare prin recunoașterea ei drept ”Născătoare de Dumnezeu”.
Totuși, data și durata postului, de 14 zile, au fost uniformizate în Ortodoxie peste șapte secole, la un alt sinod local, deja din Constantinopol, ținut la 1166.
Ierarhii Bisericii Ortodoxe cheamă credincioșii ca în Postul Adormirii Maicii Domnului să unească rugăciunea cu starea de pocăinţă, cu cerere de ajutor de la Maica Domnului ca să devenim ascultători faţă de Dumnezeu, după cum ea este model de ascultare, de smerenie, de sfinţenie şi de dăruire de sine lui Dumnezeu.
În această perioadă, sunt oprite nunţile şi alte petreceri.