În premieră, în noul Cod Electoral a fost introdusă sancțiunea pentru depășirea plafonului donațiilor în numerar pentru persoana care donează. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. Potrivit lui, toate donațiile care depășesc 3 salarii medii pe economie vor fi verificate de CEC.
Uniformizarea posibilităților de a dona pentru cetățenii Republicii Moldova din țară și pentru cei de peste hotare este una din prevederile noului Cod Electoral, adoptat în decembrie 2022, care va fi în premieră aplicată în cadrul scrutinului din 5 noiembrie 2023. Astfel, în ambele cazuri persoanele fizice au dreptul să doneze până la 6 salarii medii lunare pe economie stabilite pentru anul respectiv, dar nu mai mult de 30% din venitul anual al acestora înregistrat pentru anul calendaristic precedent.
Potrivit vicepreședintelui CEC, această modificare a fost solicitată anterior de misiunile naționale și internaționale de observatori care au scos în evidență că se face o diferență între cetățenii din țară și cei de peste hotare.
„În premieră a fost introdusă inclusiv sancțiunea pentru depășirea plafonului donațiilor în numerar pentru donator, nu pentru partid, concurent electoral, dar persoana care donează. Persoana care donează trebuie să depună o declarație că ea, într-adevăr, are aceste resurse financiare și este conștientă că face o donație, pentru că acest plafon de donații este destul de strict. Deja avem procese contravenționale pornite urmare a scrutinului din Găgăuzia conform acestui articol și sperăm noi că, odată finalizate aceste procese contravenționale, vom avea mai puține în viitor”, a declarat Postică.
Totodată, potrivit noului Cod Electoral, persoanele fizice vor putea face donații în numerar doar în valoare de până la un salariu mediu pe economie stabilit pe anul respectiv, din totalul de 6 salarii medii lunare care pot fi donate în total. Anterior era posibilitatea de a dona în numerar până la 3 salarii.
„Toate donațiile care depășesc 3 salarii medii pe economie vor fi verificate de Comisia Electorală Centrală și atunci când va merge verificarea asta nu înseamnă că noi neapărat trebuie să avem acces la baza de date a CNAS-ului din Germania, de exemplu, dar noi am putea să solicităm informația respectivă de la donator. Exact așa cum fac instituțiile financiare, băncile. Când mergi sau vrei să deschizi un cont bancar și depui o sumă de bani, trebuie să prezinți anumite documente că îi ai într-adevăr, deci când vom avea dubii sau situații dubioase, atunci cu siguranță vom face cercetări suplimentare”, a precizat Pavel Postica.