VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul Agriculturii, discuție cu fermierii din Dubăsari: Asocierea producătorilor este o soluție simplă, accesibilă și potrivită

„Asocierea producătorilor este o soluție simplă, accesibilă și potrivită pentru micii fermieri. Adunați în cooperative, agricultorii își minimizează cheltuielile și beneficiază de subvenții majorate. Aceasta este abordarea statelor unde agricultura este înalt dezvoltată și generează rezultate economice”. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul Vladimir Bolea în cadrul unei întrevederi cu fermierii din Dubăsari.

În cadrul discuțiilor, ministrul Agriculturii i-a încurajat pe fermieri să-și orienteze resursele financiare în sporirea valorii adăugate a produselor, întrucât regiunea este recunoscută pentru cantitatea și calitatea înaltă a legumelor.

De asemenea, le-a sugerat să aplice experiențele internaționale în efectuarea investițiilor, și anume, să adopte formatul de cooperare.

În cadrul vizitei sale, oficialul a vizitat mai multe afaceri agricole. Prima destinație a fost pe câmpurile lui Victor Vutcărău, care în ultimii peste 20 de ani s-a dedicat dezvoltării domeniului viticol. Afacerea sa este specializată în producerea butașilor de viță-de-vie aclimatizați. În prezent îngrijește peste 100 de soiuri de viță-de-vie.

În discuțiile avutevicepremierul, Victor Vutcărău a menționat că cei care achiziționează butașii, revin cu recenzii pozitive, deoarece plantele sunt rezistente și asigură recolte înalte. Totodată, viticultorul a împărtășit viziunile de dezvoltare a afacerii, menționând că și-ar dori ca materialul săditor produs să poată fi comercializat nu doar pe piețele din est, dar și în statele UE, unde prețul pentru o plantă poate fi mai mare de cel puțin 2 ori.

Ulterior, Vladimir Bolea a mers la o fermă de vaci din satul Holercani, gestionată de Roman Chirică. Ceea ce a înțeles până acum fermierul este importanța și necesitatea specialiștilor sanitari-veterinari într-o fermă și investițiile în modernizarea și automatizarea proceselor. Din 2014 când a fost înființată ferma și până acum, fermierul a realizat investiții în fiecare an, ce l-au ajutat să obțină un randament ascendent. În tot acest timp, statul l-a încurajat, prin oferirea subvențiilor ce depășesc cifra de 8 milioane de lei. Totuși, antreprenorul declară că mai planifică proiecte de modernizare a grajdurilor, pentru a crea condiții mai bune pentru cele 200 de vaci.

Din spusele lui, vacile au fost procurate din Olanda și din România. Randamentul producției de lapte este susținut de furajare. Astfel, fermierul obține în mediu 25 l de lapte de la o vacă. Producția obținută este livrată la unitățile de procesare.

Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că un instrument suplimentar de finanțare a proiectelor din sectorul zootehnic, va fi proiectul AGGRI, dezvoltat în parteneriat cu Banca Mondială.

Ultima destinație a fost la Ion Sclifos, legumicultor din satul Ustia, raionul Dubăsari, care a conștientizat că poate obține o cantitate mai mare de legume, prin aplicarea irigației. Agricultorul a analizat raportul dintre costuri şi sporurile de producţie ce pot fi obţinute și a decis să construiască un sistem de irigare la scară mică.

Vicepremierul Vladimir Bolea a menționat că pe lângă creditul accesat prin intermediul proiectului Livada Moldovei pentru dotarea cu sistem de irigare, inițiativă va fi susținută și prin AIPA, urmând să-i fie debursate subvențiile pe cont în cel mai scurt timp.

O altă investiție realizată recent de agricultor este instalarea panourilor fotovoltaice, pentru a-și reduce la 0 costurile la energia electrică utilizată în depozitul frigorific și în procesele de sortare, spălare și ambalare a producției.

Menționăm că în anul 2022, în raionul Dubăsari au fost realizate investiții de cca 60 de milioane de lei în domeniile agriculturii, dintre care circa 30 de milioane de lei reprezintă contribuția statului.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.