VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 522. Medvedev: Vom folosi bomba nucleară dacă ofensiva Kievului are succes

Update: Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care a evocat și în trecut spectrul unui conflict nuclear din cauza Ucrainei, a declarat duminică că Moscova va trebui să folosească o armă nucleară dacă contraofensiva în curs de desfășurare a Kievului va fi un succes, transmite Reuters.

Medvedev, care este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, un organism prezidat de președintele Vladimir Putin, a afirmat într-un mesaj pe conturile sale oficiale de pe rețelele de socializare că Rusia ar fi nevoită să apeleze la propria doctrină nucleară într-un astfel de scenariu.

„Imaginați-vă că… ofensiva, care este susținută de NATO, ar fi un succes și ar smulge o parte din teritoriul nostru, atunci am fi forțați să folosim o armă nucleară în conformitate cu regulile unui decret al președintelui Rusiei”, a scris el pe rețelele de socializare.

„Pur și simplu nu ar exista altă opțiune. Așa că dușmanii noștri ar trebui să se roage pentru (succesul) războinicilor noștri. Să se asigure că nu se declanșează un foc nuclear global”, a declarat acesta, potrivit hotnews.ro.

Medvedev, care s-a impus ca una dintre cele mai războinice voci de la Moscova, a părut să se refere la o parte din doctrina nucleară a Rusiei, care stabilește că armele nucleare pot fi folosite ca răspuns la o agresiune împotriva Rusiei desfășurată cu ajutorul armelor convenționale care amenință existența statului rus.

Update: Papa Francisc le-a cerut duminică autorităţilor ruse să revină la acordul care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, în ciuda războiului, invocând milioanele de persoane care suferă de foame.

„Să nu încetăm să ne rugăm pentru Ucraina martirizată, unde războiul distruge totul, inclusiv grâul, iar aceasta este o ofensă gravă adusă lui Dumnezeu, pentru că grâul este darul său pentru a hrăni omenirea. Strigătul a milioane de fraţi şi surori care suferă de foame se înalţă la cer”, a spus el după rugăciunea Angelus în faţa miilor de pelerini adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Fac apel la fraţii mei, autorităţile Federaţiei Ruse, să restabilească iniţiativa Mării Negre şi grâul să poată fi transportat în siguranţă”, a mai spus papa. Rusia a suspendat acest acord în urmă cu două săptămâni, ceea ce a dus la o creştere a preţurilor la cereale care afectează în special ţările cele mai sărace.

Update: Soldații ucraineni au fost observați folosind rachete nord-coreene despre care au spus că au fost confiscate de la o țară „prietenă” înainte de a fi livrate Ucrainei, a relatat Financial Times.

Ministerul ucrainean al Apărării a sugerat că armele au fost capturate de la ruși, potrivit FT.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, inclusiv presupuse transporturi pe mare, dar nu a oferit dovezi, iar armele nord-coreene nu au fost observate pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Coreea de Nord și Rusia neagă efectuarea de tranzacții cu arme.

Armele nord-coreene au fost arătate de către trupele ucrainene care operează sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad din epoca sovietică în apropierea orașului Bakhmut, din estul țării, locul unor lupte brutale și îndelungate, se arată în raport.

Update: Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un discurs de Ziua Forţelor Speciale, că justiţia va învinge, fapt de care să ia aminte “fiecare criminal rus”, toţi cei responsabili “de această teroare împotriva Ucrainei”.

“Astăzi – în regiunea Doneţk. Chasiv Yar, Kramatorsk, Sloviansk, Druzhkivka, Kostiantynivka. Cu războinicii noştri, cu eroii noştri. Am felicitat şi am avut onoarea de a felicita personal, de a strânge mâna şi de a premia luptătorii Forţelor pentru Operaţiuni Speciale cu ocazia zilei lor profesionale. Ei se află întotdeauna în cele mai fierbinţi zone ale frontului, în cele mai importante, speciale sarcini. Şi acum este la fel – lângă Bahmut, am ajuns la ei. Le-am mulţumit băieţilor pentru puterea şi eroismul lor, pentru profesionalismul lor şi pentru apărarea extrem de profesionistă a Ucrainei. Forţele pentru Operaţiuni Speciale înseamnă un astfel de eroism despre care este imposibil de povestit detalii. Abia după ani de zile. Băieţii administrează lovituri deosebit de tangibile teroriştilor ruşi”, a spus Zelenski, potrivit antena3.ro.

“Ceea ce putem vorbi acum, desigur, este participarea la operaţiuni cheie de luptă. Bahmut în special, Avdiyivka, Krasnohorivka, Maryinka. Soledar. Împreună cu toată lumea, au apărat Kievul şi Hostomel, şi Bucha, şi Irpin, şi Moschun, şi Makariv. Insula Şerpilor – de asemenea, SOF împreună cu serviciile de informaţii, împreună cu grupul Alpha şi Marina. Kinburn Spit. Kherson. Acum – eliberarea Staromayorske, acesta este, de asemenea, un rezultat, în special, al SOF”, a adăugat el.

Liderul de la Kiev a precizat că 17 luptători din Forţele Speciale au primit titlul de Erou al Ucrainei de la începutul războiului, 13 dintre ei post mortem. “Pe parcursul războiului, 17 luptători ai Forţelor pentru Operaţiuni Speciale au primit titlul de Erou al Ucrainei. Treisprezece dintre ei, din păcate, post mortem. În total, 2.520 de luptători SOF au primit distincţii de stat. Vă mulţumim, luptători, pentru rezultatele voastre pentru Ucraina, pentru tot poporul nostru! Vă mulţumim pentru blazon, este o adevărată onoare! Şi încă o dată vă doresc cel mai important lucru – victoria! Victorie asupra răului rusesc”.

Update: Ucraina a încercat să atace azi-noapte instalații din Crimeea cu 25 de drone pe timp de noapte, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit TASS.

„Șaisprezece drone ucrainene au fost distruse de sistemele de apărare aeriană. Alte nouă drone ucrainene au fost suprimate de războiul electronic și, după ce nu au reușit să atingă ținta, s-au prăbușit în apele Mării Negre și la Capul Tarkhankut”, a afirmat ministerul, adăugând nu s-au înregistrat victime sau pagube.

Update: Dronele ucrainene au atacat Moscova dimineața devreme, iar o persoană a fost rănită, a declarat primarul capitalei, Serghei Sobianin, citat de agenția de stat Tass.

„În această seară a avut loc un atac cu drone ucraineană. Fațadele a două clădiri de birouri din orașul Moscova au fost ușor deteriorate”, a scris el pe canalul său Telegram .

Update: Ministerul Apărării a calificat atacul drept o „tentativă de atac terorist”.

„O dronă ucraineană a fost distrusă în aer de sistemele de apărare aeriană deasupra districtului Odințovo din regiunea Moscovei”, a transmis acesta pe Telegram. „Alte două drone au fost suprimate de războiul electronic și, după ce au pierdut controlul, s-au prăbușit în zona complexului de clădiri nerezidențiale din orașul Moscova.”

Imaginile apărute online arată că cel puțin două clădiri au fost lovite, scrie hotnews.ro.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.