VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Tăbârță: Rusia și-a epuizat pârghiile de influență asupra Republicii Moldova, rămâne ca noi să ne schimbăm, în sfârșit, mentalitatea

„Federația Rusă în ultimul timp și-a cam epuizat din pârghiile sale de influență asupra Republicii Moldova, rămâne ca noi, moldovenii, să ne schimbăm în sfârșit, mentalitatea față de relația cu această țară”. Declarații în acest sens au fost făcute de comentatorul politic, Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Această epuizare a pârghiilor de influență asupra R. Moldova a început încă de prin 2013, doar ne aducem aminte de acele embargouri la produsele agroalimentare moldovenești, la produsele vinicole, drept pedeapsă, să spunem așa, la faptul că noi am parafat și eram în plin proces de semnare a Acordului de Asociere, ulterior s-a făcut uz de alte pârghii, cum ar fi pârghia energetică și treptat-treptat noi desigur ne-am deprins și am început să rezistăm în fața acestor presiuni rusești. Noi trebuie să recunoaștem că dependența Republicii Moldova față de Federația Rusă s-a diminuat, nu a dispărut în totalitate, dar s-a diminuat”, a declarat Ion Tăbârță.

Totodată, comentatorul politic a subliniat că agentura rusească este foarte puternică în R. Moldova, iar Chișinăul ar trebuie să reevalueze relația cu Federația Rusă.

Eu nu vreau să cred că cumva pe cale militară va fi răspunsul Federației Ruse nicidecum, dar noi trebuie să ne schimbăm, în sfârșit, mentalitatea față de relația cu Federația Rusă, noi trebuie să reevaluăm această relație, noi trebuie să constrângem din această agentură rusească pe care o avem. Am văzut cum anumiți politicieni proruși, și nu numai, au încercat cumva să ia în derâdere spionajul sau această reacție, această decizie a Moldovei, însă noi știm foarte bine că agentură rusească este aici și este destul de puternică. Chiar neavând dovezi, presupun că este infiltrată și în anumite structuri de stat și această paritate diplomatică este o găselniță pentru noi. Și, apropo, această decizie trebuia pregătită pentru opinia publică, și nu întâmplător am avut această investigație jurnalistică, a venit anume pentru a pregăti opinia publică din Republica Moldova pentru astfel de decizii despre care se vorbea de mai mult timp, de vreo 2-3 luni”, a mai declarat Tăbârță.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.