VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Coridor de energie verde de la Marea Caspică la cea Neagră

România și Ungaria, ca țări membre UE, împreună cu Azerbaidjan și Georgia, au semnat un memorandum pentru implementarea “coridorului de energie verde” de la Marea Caspică la Marea Neagră.

Proiectul reprezintă un cadru regional pentru inovare în sectorul energetic, pentru soluții comune pentru combaterea crizei încălzirii globale, dar și un instrument pentru atragerea de investiții în producerea electricității din surse regenerabile.

”Cele patru țări formează un coridor prin care energia verde din zona Mării Caspice, care va trece pe sub Marea Neagră, va ajunge în toată Europa. Ca țară cu ieșire la Marea Neagră, avem un rol esențial în acest proiect, care reprezintă un element cheie în transformarea României într-un hub energetic regional”, a declarat președintele Senatului României, Nicolae Ciucă.

În același timp, potrivit ministrului Energiei a României, Sebastian Burduja, memorandumul semnat marchează “o etapă importantă în dezvoltarea unei infrastructuri energetice moderne și sustenabile pentru țara noastră și pentru întreaga regiune a Mării Negre”.

România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat acordul de parteneriat strategic pentru cablul submarin electric din Marea Neagră, în prezența președintei Comisiei Europene

Acordul semnat în decembrie 2022 la Palatul Cotroceni se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.