VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cinci persoane deferite justiției pentru cauzarea unui prejudiciu de 11 milioane de lei Băncii de Economii

Cinci persoane printre care și un evaluator al Agenției de Expertiză și Consalting, au fost deferite justiției pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari, escrocherie în proporții mari, dar și dobândirea creditului prin înșelăciune, acțiuni soldate cu cauzarea prejudiciului material estimat la 11 milioane lei, informează Procuratura Anticorupție.

În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că, evaluatorul unei Agenții de Expertiză și Consalting (care activează până în prezent), fiind în complicitate cu administratorul și fondatorul unei companii, urmărind scopul dobândirii creditului prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA, a întocmit Raportul de evaluare a unei construcții comerciale nefinisate din în mun. Chișinău în care a indicat nejustificat valoarea de piață de 4 ori mai mică, susține PA.

„Administratorul și fondatorul companiei în cauză, precum și alte șase persoane în privința cărora în prezent sunt desfășurate acțiuni procesuale, prezentând raportul indicat mai sus, au dobândit prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA, Filiala nr.1 Chișinău, un credit în mărime de 42 500 000 lei, care nu a fost restituit, cauzând instituției financiare un prejudiciu în proporții deosebit de mari”, menționează Procuratura.

Ulterior, persoanele vizate supra, acționând în complicitate și având scopul sustragerii bunurilor altei persoane prin inducere în eroare, au dobândind în perioada lunii decembrie 2011, de la „Banca de Economii” SA, mijloace bănești în sumă de 4 400 000 lei, care, în scopul tăinuirii și deghizării originii sale ilicite, au fost transferați în conturile mai multor companii.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Menționăm că, în privința a doi învinuiți care s-au eschivat de la organul de urmărire penală, a fost aplicat procedeul procesual privind finalizarea urmăririi penale în lipsa acestora.

„Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de până la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 190 alin.(5) din Cod penal), amendă de la 92 500 la 167 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani (în cazul art. 238 din Cod penal) și închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de 650 000 la 800 000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice (în cazul art. 243 alin.(3) lit.b) din Cod penal)”, precizează PA.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor în limita sumei de 300 000 lei, deținute cu drept de proprietate de către unul dintre învinuiți.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.