VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

România, cel mai important furnizor de gaze pentru Republica Moldova

România a devenit treptat cel mai important furnizor de gaze pentru Republica Moldova. Cantitatea livrată a atins 2 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce permite Republicii Moldova să facă și stocuri pentru iarnă, în condițiile în care consumul este 1,6 milioane de metri cubi pe zi, notează economedia.ro, citat de ziua.md.

Potrivit informațiilor Transgaz (operatorul Sistemului Național de Transport și care va prelua și operarea SNT din Moldova), România, pe lângă exportul direct de gaz către țara noastră, asigură și tranzitul unor cantități care vin din coridorul sudic, via Turcia și Bulgaria, către Ucraina. 

Moldova stochează gaze pentru la iarnă în Ucraina, care are o capacitate uriașă de depozitare – 30 de miliarde de metri cubi, precizează economedia.ro. Republica Moldova folosește pentru stocare depozitele subterane ale Ucrainei, dar ar putea stoca și în România, spune directorul Transgaz, Ion Sterian.

„Volumele de gaze de tranzit tot ale lor sunt, le înmagazinează în Ucraina. După discuțiile mele cu Prim Ministrul Dorin Recean și ministrul Energiei Victor Parlicov, vor înmagazina și la noi”, spune, în exclusivitate pentru Economedia.ro, Sterian. 

Capacitatea depozitelor subterane ale României este de 3,2 miliarde de metri cubi, din care un grad de umplere de 90%, cerut de UE, înseamnă circa 2,9 miliarde de metri cubi. În prezent, în România nivelul stocurilor este de aproape 75%.

Economedia precizează că, la nivelul unui întreg an, România nu mai este primul furnizor de gaz pentru moldoveni, rușii de la Gazprom având acest rol, cu precădere iarna. 

„Este neclar dacă acest lucru se va mai întâmpla și în următoarea iarnă, pentru că totul depinde de temperatură. Dacă va fi o iarnă caldă, cu ce importă din România, direct și prin traznit, și cu ce extrage din stocuri, Republica Moldova ar putea să se descurce. La o iarnă rece însă, adică consumuri mari, are în continuare nevoie de Gazprom”, menționează sursa citată.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.