VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 512. Stocuri de cereale destinate exportului, distruse de invadatorii ruși: Josep Borrell: Acte barbare care vor duce la o criză alimentară pe scară largă

Update: Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat joi că bombarderea țintită de către forțele armate ruse a infrastructurii portuare din Odesa, care a continuat pentru a treia noapte la rând, precum și distrugerea deliberată de către Rusia a stocurilor de cereale destinate exportului, sunt acte barbare care vor duce la o criză alimentară pe scară largă în lume.

„Astăzi, desigur, vom discuta despre situația din Ucraina. Ministrul Kuleba va fi alături de noi (n.r. ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba va intra prin videoconferință la reuniunea Consiliului UE) în momentul în care Rusia bombardează și distruge întreaga infrastructură portuară din Odesa și distruge cereale pentru a treia noapte. Au fost arse peste 60.000 de tone de cereale. Deci, ei (rușii) nu numai că s-au retras din acordul privind exportul de cereale din Ucraina, dar ard acest cereale”, a spus Borrell.

Update: Germania colaborează cu aliaţii pentru a se asigura că cerealele ucrainene nu sunt lăsate să putrezească în silozuri, după ce Rusia a renunţat la acordul pentru Marea Neagră, şi îşi va spori eforturile pentru a scoate cerealele pe calea ferată, a declarat joi ministrul de Externe de la Berlin, Annalena Baerbock, citată de Reuters.

Vorbind înainte de reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană care are loc la Bruxelles, Annalena Baerbock a acuzat Rusia de şantaj şi de încercarea de a folosi cerealele ca armă în detrimentul celor mai săraci oameni din lume.

„Sute de mii de oameni, ca să nu spunem milioane, au nevoie urgentă de grânele din Ucraina, motiv pentru care lucrăm cu toţi partenerii noştri internaţionali pentru ca cerealele din Ucraina să nu putrezească în silozuri în următoarele câteva săptămâni, ci să ajungă la oamenii din lume care au nevoie urgentă de ele”, a declarat Baerbock, potrivit hotnews.ro.

Update: Două persoane au fost ucise şi cel puţin 27 au fost rănite în urma atacurilor ruseşti din cursul nopţii, care au vizat Odesa şi Mikolaiv, pentru a treia noapte consecutivă, dar şi Harkovul, potrivit unui bilanț actualizat publicat joi după-amiaza de autoritățile ucrainene.

Mai multe blocuri din zone rezidențiale, depozite și alte clădiri de infrastructură au fost țintele unor noi atacuri cu drone și rachete efectuate de forțele ruse asupra orașelor Odesa și Nikolaev. Șeful administrației din Nikolaev susține că, la ora actuală, în spitale se află nouă persoane, iar câteva zeci au primit îngrijiri la fața locului. De asemenea, o femeie și un bărbat au reușit să fie salvate de pompieri, după ce au fost scoși de sub dărâmături.

Șefa Centrului comun de presă al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, citată de UNIAN, susține că, noaptea, asupra celor două orașe au fost înregistrate și atacuri din largul Mării Negre cu rachete de croazieră Onyx.

”Aceste atacuri sunt îndreptate, în special, pe infrastructura portuară. Este clar că imediat după ce Rusia a început retorica despre condițiile sale pentru prelungirea acordului de cereale, a început să treacă la limbajul șantajului. Doar că acest șantaj s-a transform în unul de foc. Noaptea trecută, un atac masiv de rachete și drone a fost efectuat, din nou, în regiunile sudice. Există lovituri atât în ​​regiunile Nikolaev, cât și în Odesa”, a declarat Natalia Gumeniuk.

Oficialul a mai declarat că pe lângă edificiile rezidențiale din Nikolaev, a fost distrusă și o clădire administrativă în centrul Odesei.

”Loviturile din regiunea Odesa se referă la facilitățile logistice – acestea sunt depozite, în special. Știm că au fost folosite rachete ale diferitelor baze. În atac au fost folosite sisteme de rachete de coastă de tip Onyx și Iskander”, a mai adăugat Gumeniuk.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.