VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O nouă treaptă în asigurarea securității livrării energiei

Compania ”Energocom” a semnat în România, la Cernavodă, un memorandum de înțelegere cu Societatea Națională din România ”Nuclearelectrica”, document ce ne oferă o nouă etapă în asigurarea securității energetice. Semnarea acordului a fost relatată de echipa Vocea Basarabiei, care a transmis la Chișinău noile informații privind obiectivele de dezvoltare a sistemului energetic al Republicii Moldova.

”Obiectivul Memorandumului este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei produse de Nuclearelectrica din noile capacități ce urmează să între în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare”, se arată îm acord.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că este un document ce va produce efecte în următorii ani, în contextul în care Republica Moldova și-a propus să atingă zero emisii de carbon până în 2050.

“Pentru a atinge țelul nostru de decarbonizare va fi nevoie de energie nucleară în mixul nostru energetic, energie care este neutră din punct de vedere climatic. Republica Moldova nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate  beneficia de relația specială cu România și de faptul că România intenționează să crească volumul energiei nucleare produse. Anume în acest context, examinăm posibilitatea ca Republica Moldova să participe în calitate de coinvestitor, ca să ne asigurăm  pe viitor de energie sigură, durabilă și la prețuri competitive”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Prin punerea în funcțiune comercială a încă două reactoare CANDU și prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României și, simultan, poate sprijini Republica Moldova și alte țări din regiune.

În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din exploatarea unităților 1 și 2, din exploatarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România.

”Împreună cu Energocom pot fi identificate, din timp, soluții eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din Moldova. De asemenea, suntem mândri să contribuim la dezvoltarea resurselor umane, deoarece dezvoltarea și inovarea se bazează pe personal cu înaltă calificare”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general Nuclearelectrica. 

Energocom a cumpărat energie electrică produsă de Nuclearelectrica în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.