Europa se coace la propriu, de câteva zile, sub soarele arzător. Temperaturile extreme afectează mai multe țări. În Grecia, de exemplu, autoritățile au luat decizia de a închide accesul pe Acropole în miezul zilei, întrucât termometrele au arătat 41 de grade Celsius.
Situația este similară în sudul Italiei, unde se așteaptă temperaturi extrem de ridicate. În urmă cu doi ani, în Sicilia, s-a înregistrat un record de 48,8 grade Celsius.
Valul de căldură, numit Cleon de greci după un general atenian din războiul peloponesiac, va aduce temperaturi de până la 44 de grade Celsius în anumite zone din Grecia. Autoritățile se tem că incendiile de vegetație vor izbucni, motiv pentru care au interzis accesul oamenilor în rezervațiile naturale și în pădurile cu risc ridicat.
Și în Serbia, temperaturile de 40 de grade Celsius au dus la căutarea disperată de răcoare de către oameni. Autoritățile au emis avertismente de căldură extremă și i-au îndemnat pe cetățeni să rămână în case între orele 11:00 și 17:00. Nopțile în orașe au devenit tropicale, cu temperaturi minime de peste 20 de grade.
Cehia se confruntă și ea cu zile toride, cu jumătate din țară aflată sub avertisment de caniculă. Maximele au atins 38 de grade Celsius.
În Turcia, căldura a declanșat deja incendii de vegetație. Un sat întreg din provincia sud-vestică Mugla a fost evacuat de autorități, de teama că flăcările vor ajunge în zonele locuite. Pompierii turci luptă de câteva zile împotriva focului.
Europa nu este singura regiune afectată de această căldură sufocantă. Zonele din Vestul Statelor Unite, locuite de aproximativ 90 de milioane de oameni, se confruntă în acest weekend cu avertismente de vreme extremă. În Valea Morții din California, considerată cel mai fierbinte loc de pe planetă, se estimează că în zilele următoare termometrele vor arăta 54,4 grade Celsius.