Decizia Republicii Moldova de a fi un stat neutru a fost una pragmatică, dictată de moment, de provocările de securitate. În prezent, statutul de neutralitate nu mai este actual și nu ne asigură securitatea de care avem nevoie. Această opinie a fost exprimată de expertul în domeniul securității, Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Expertul în securitate Alexandru Flenchea afirmă că acest statut poate fi revizuit în dependență de evoluțiile de securitate din regiune sau a amenințărilor la adresa securității R. Moldova. Însă pentru acest pas, este nevoie de un dialog viabil şi efectiv cu privire la evaluarea climatului de securitate pentru țara noastră.
„Decizia ca Republica Moldova să fie un stat neutru a fost una pragmatică, dictată de moment în mare parte, de provocările de securitate. Haideți să spunem lucrurilor pe nume. De ce? Pentru că era armata rusă și este în continuare pe teritoriul țării noastre și atunci cei care, de fapt, au fondat statul nostru au zis: „Haideți să declarăm că suntem țară neutră și să rugăm rușii să plece, totodată, oferindu-le și garanții că în locul lor nu vin americanii, nu vine NATO, pentru că noi suntem neutri”. Asta nu a lucrat în mod evident. Deci, dacă am luat o decizie pragmatică atunci, în 1994, să fii pragmatic, înseamnă să ții cont și de circumstanțele care se schimbă și sunt decizii care sunt revizuite. Adică pot fi revizuite, dar pentru asta avem nevoie de discuții, discuții pe bune, adevărate, cât mai incluzive și cât mai reprezentative, să reevaluăm cum s-a schimbat climatul de securitate sau, mai degrabă, de insecuritate în țara noastră, în jurul țării noastre și cum e cel mai bine să facem față acestor amenințări de securitate, pentru că neutralitatea pentru Moldova nu a fost și nu este un scop în sine, o opțiune de alegere a securității noastre care se pare că de ceva timp nu este în stare să ne asigure securitatea pe care noi o vrem”, a spus Alexandru Flenchea.
Neutralitatea Republicii Moldova a fost consfințită în Constituția din 1994. Potrivit acestui statut, Republica Moldova nu poate admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.