După 32 de ani de independență, Republica Moldova nu cunoaște câți funcționari publici sunt angajați în instituțiile de stat. O spune secretarul general al Guvernului, Artur Mija, potrivit căruia statul nu are un sistem electronic centralizat de evidență a funcționarilor publici.
Artur Mija a declarat în cadrul emisiunii „Puncte re Reflecție” de la Vocea Basarabiei că nu există un sistem electronic care să conțină datele și numărul persoanelor angajate într-o funcție publică pentru a putea fi monitorizată evidența acestora.
„La modul practic fiecare instituție a statului, fie că ea este autoritate și ca noțiune, conform legii, doar în autorități sunt funcționari publici. De exemplu, la Agenția Servicii Publice nu lucrează funcționari publici. Deci, când vorbim de funcționari publici sunt funcționarii din Cancelaria de Stat, ministere, parlament și autoritățile de sub guvern, cum ar fi ANSA, ANSP, APP, Antidoping ș.a.m.d. Toate agențiile, în afară de ASP, care deși se cheamă că este agenție, acolo nu sunt funcționari publici, dar de principiu toate aceste instituții și agenții au așa-numitul stat de personal. Și, de exemplu, la ANSA în statul de personal erau 1.600 de persoane înainte de reformă, acum sunt semnificativ mai puțini, dar câți de facto sunt angajați și câți de facto primesc salarii, de fiecare dată când solicităm aceste informații este nevoie de o perioadă lungă de timp la Ministerul Finanțelor să se colecteze, să se agreeze această informație. Nu există un sistem în care în momentul angajării într-o funcție publică ești introdus în sistem, ordinele de angajare, de atribuire a salariului, de concediu, de concediu din cont propriu ș.a.m.d. să fie făcute în acel sistem. Deci, după 32 de ani statul nu are un sistem electronic centralizat în care să funcționeze toate autoritățile și să ducă evidența funcționarilor.
Secretarul general al Guvernului a afirmat că în cadrul instituțiilor statului activează aproximativ 20 de mii de funcționari publici. De asemenea, Minja a precizat că sunt 3000 de persoane angajate în cadrul Agenției Servicii Publice, instituție care se subordonează Executivului, dar nu au statut de funcționar public.