„Atunci când se va termina războiul din Ucraina, prețul la energia electrică ucraineană o să fie mult mai avantajos”. Această opinie a fost exprimată de Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei la Chișinău, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit ambasadorului, Ucraina are foarte multe surse de producere, în special, energie nucleară.
„Aici e și problema tarifului, pentru că Ucraina propune un tarif dacă exportă energia, cei de la Cuciurgan s-au răzgândit între timp și ați văzut că au scăzut din tariful pentru livrarea energiei electrice, dar pe de altă parte, multă lume se întreabă: păi, Gazprom-ul nu percepe banii pentru consumul de gaze în stânga Nistrului și cât oare s-ar mai putea? De aceea energia electrică de acolo este mai ieftină. Este adevărat și nu știu dacă această situație este considerată cea îndreptățită, dar oricum avem ce avem și sunt sigur că atunci când se va termina războiul din Ucraina, prețul la energia electrică ucraineană o să fie mult mai avantajos, pentru că avem foarte multe și bine făcute surse de producere, în special, energie nucleară și, trebuie să recunoaștem, consumul energiei în Ucraina o să fie scăzut, pentru că în rezultatul acestui război mai multe obiecte industriale sunt distruse deja sau o să fie distruse”, a declarat Marko Șevcenko.
Totodată, ambasadorul ucrainean a subliniat că prețul pentru R. Moldova va fi avantajos pentru că Republica Moldova este cea mai apropiată și transportul logistic e mai ieftin.
„Când Ucraina o să fie remodernizată, când consumul industrial va crește până la nivelul de dinainte de război vom avea o anumită perioadă de timp când Ucraina va avea un surplus de energie electrică și va putea exporta oriunde, inclusiv în Republica Moldova și pentru Republica Moldova este cea mai apropiată, transportul logistic e mai ieftin și Republica Moldova se va bucura de prețuri mai mici decât chiar cele existente în Transnistria într-o vreme. Transnistria trebuie să se gândească cum va supraviețui în condiții noi, pentru că este aproape momentul când gazul rusesc nu va ajunge în Europa deloc sau trebuie să fie plătit oricum, se apropie momentul când și Transnistria va trebui să plătească pentru gaz, și MOLDGRES va pierde acest avantaj de competitivitate”, a mai spus Șevcenko.
Reamintim că contractul dintre Energocom și MGRES, a fost prelungit și R. Moldova va continua să procure curent electric și din Transnistria. Directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a confirmat informația pentru Vocea Basarabiei, precizând că prețul rămâne același ca în precedentele trei luni – 73 USD/MWh.