Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova este o ocazie unică și cel mai important eveniment de politică externă de la Independență încoace. Declarația a fost făcută de ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu în cadrul conferinței cu genericul „Principalele subiecte și așteptări ale Summitului Comunității Politice Europene”.
„Este momentul în care vom avea la Chișinău aproape 50 de state, per ansamblu 50 de delegații, mulți din ei vor fi pentru prima dată în Republica Moldova și în discuțiile cu care obiectivul nostru este să consolidăm, să fortificam rolul Republicii Moldova în familia de state europene”, a declarat Nicu Popescu.
Ministrul spune că pentru Republica Moldova contează foarte mult sprijinul diplomatic, înrădăcinarea în familia europeană. „În afară de asta, este important să avem oportunitatea de a consolida aspectele sociale, energetice, legate de interconectivitatea cu spațiul european. Pentru noi acesta este un forum pentru a face schimburi, pentru socializare, pentru a construi punți suplimentare”, a continuat el, potrivit IPN.
Șeful diplomației moldovenești spune că în ultimii 30 de ani, inclusiv în planul interacțiunii cu partenerii externi, Republica Moldova a trecut prin mai multe faze complicate, unele de izolare, de incapacitate de a convinge, de incapacitate de a atrage prietenii, asistență și sprijin, iar acest acest summit îi oferă Republicii Moldova posibilitatea de remedia multe lacune în interacțiunea cu partenerii externi.
„Evident aceste relații sunt și vor fi în continuare o piatră de temelie pentru parcursul nostru european, pentru parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană, or peste jumătate din membrii CPE sunt și state membre ai Uniunii Europene. În următorii ani, absolut fiecare pas, fiecare etapă în parcursul nostru de aderare la UE, trebuie sprijinit, votat, susținut de absolut fiecare stat membru al UE. În acest sens, acest summit este și o oportunitate, este o investiție pentru viitorul nostru european”, a declarat Nicu Popescu.
Oficialul a reiterat că această Comunitate Politică Europeană a fost creată în contextul tragic al agresiunii ruse împotriva Ucrainei „care este cel mai mare război care are loc pe teritoriul continentului nostru de la al Doilea Război Mondial încoace” și că „inclusiv acest război a motivat statele libere și democratice de pe teritoriul european să se consolideze și să investească efort, inclusiv diplomatic în acest format pentru a depune un efort comun cu toții să readucem Europa înapoi în condiții de pace și la condiții de pace. Inclusiv din această cauză și prin prisma acestui context tragic, acest summit are loc în Republica Moldova și este o investiție și un semnal de sprijin pentru noi, pentru țara noastră, pentru stabilitatea noastră, pentru pacea noastră, pentru viitoarea noastră prosperitate”, spune Nicu Popescu.