Aproximativ 594 de mii de moldoveni suferă, în prezent, de hipertensiune arterială și se află sub supravegherea medicilor, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
În contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, marcată pe 17 mai în toată lumea, medicii reamintesc despre complicațiile ce pot fi provocate de tensiunea mare în cazul în care nu este tratată.
Specialiștii Ministerului Sănătății precizează că la majoritatea pacienților, hipertensiunea arterială apare odată cu înaintarea în vârstă. Boala nu poate fi tratată definitiv, dar poate fi controlată prin administrarea cu regularitate și pe tot parcursul vieții a preparatelor antihipertensive, prescrise de medicul de familie sau medicul cardiolog. Totuși, în ultimii ani se observă o tendință de „întinerire” a pacienților cu hipertensiune arterială, în special din cauza unui stil de viață dezechilibrat. ”Din factorii de risc fac parte stresul, inactivitatea fizică, fumatul, consumul de alimente grase, de sare în exces, dar și alcool. Eliminarea acestor factori de risc poate preveni apariția hipertensiunii arteriale, iar la pacienți hipertensivi reduce valorile tensionale și, respectiv, cantitatea medicamentelor administrate pentru controlul acestora”, se arată într-un material publicat pe pagina oficială a Ministerului Sănătății.
În fiecare an, la 17 mai, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale – boală cronică ce se manifestă prin creșterea constantă a tensiunii arteriale peste valoarea de 140/90 mmHg. În lipsa tratamentului, hipertensiunea duce la complicații severe, precum accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi.