Șeful CNA, Iulian Rusu, a venit astăzi, 12 mai, în fața deputaților pentru a prezenta raportul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru anul 2022.
Potrivit documentului, pe parcursul anului trecut, ofițerii de investigații ai CNA au depistat 539 de infracțiuni, 401 dintre ele fiind infracțiuni de corupție.
Totodată, pe parcursul anului 2022, au fost inițiate 487 de cauze penale. 234 dintre ele au constituit infracțiuni de corupție, iar 105 – infracțiuni conexe celor de corupție (abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu sau îmbogățire ilicită). De asemenea, au fost inițiate cauze penale pentru escrocherie, delapidarea averii străine, spălarea banilor, falsul informatic etc.
Tot pe parcursul anului trecut, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul CNA, a aplicat sechestre în valoare de două miliarde de lei.
Directorul CNA, Iulian Rusu, s-a mai referit, în prezentarea sa, la activitățile instituției de prevenire a corupției, precum și la procesul de recuperare a bunurilor infracționale.
În baza informațiilor prezentate, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a emis o serie de recomandări pentru activitatea ulterioară a CNA.
Astfel, Centrul Național Anticorupție va contribui, în continuare, la combaterea corupției sistemice, precum și la combaterea corupției în domeniul achizițiilor publice, al construcțiilor și în sectorul energetic. De asemenea, se recomandă ca activitatea CNA să fie orientată inclusiv spre executarea programelor de reparații a drumurilor și spre procesul de gestionare a fondurilor externe.