VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/Otilia Canțer, stabilită în SUA: Sunt multe răni ce încă sângerează, dar prin transparență, combatere a corupției și integrare europeană ne vom vindeca

Otilia Canțer a absolvit USM, Facultatea de Fizică. A studiat doi ani la Academia de Științe în laboratorul academicianului Sergiu Rădăutan, în echipa lui Leonid Culiuc. În 1992 s-a stabilit la Budapesta din motive de familie, abandonând studiile de doctorat. Are un fiu Nicu, născut la Budapesta în 1993. Imigrează în SUA cu fiul în 2002, stabilindu-se cu reședința în Florida, în regiunea Tampei, în orășelul Safety Harbor. Începe activitatea cu un post de secretar la o universitate privată din St. Petersburg, apoi schimbă cariera în 2005 și se specializează în domeniul vânzărilor de pachete de servicii de resurse umane. Locuiește de peste 20 de ani în Occident. Spune că în toți acești ani s-a interesat de situația din R. Moldova. De această dată, a parcurs cu soțul și prietenii sute de kilometri pentru a vota, în speranța că țara va ajunge în UE.

Ca foarte mulți migranți, rămânem cetățeni moldoveni și rămânem cu sufletul, cu gândurile și cu dorul de casă

Otilia Canțer: În Statele Unite am plecat, de fapt, din Ungaria, unde am locuit aproape 8 ani, unde am născut un băiat, care era în clasa a doua când am plecat în Statele Unite, era ianuarie 2002. Am plecat din motive de familie, fără mari planificări sau visuri de emigranți, nu, încercam și eu să mă reintegrez și să-mi construiesc o familie, am venit aici în Florida la sugestia soțului. Noi ne-am trezit în Statele Unite, în Florida, în regiunea Tampa Bay, eu locuiesc într-un orășel, Safety Harbor. Și mi-am găsit o a doua patrie, pe care, de fapt, o consideram Ungaria o anumită bucată de timp, dar a devenit Statele Unite. Or, ca foarte mulți migranți, mai ales cred că moldoveni, adânc în suflet, rămânem cetățeni moldoveni și rămânem cu sufletul și cu gândurile, și cu dorul de casă.

Vocea Basarabiei: Și totuși, viața de migrant arată că trebuie să te integrezi într-o altă societate, trebuie să cunoști limba, trebuie să-ți cauți un job și dacă e ușor sau mai greu să-ți cauți un job după specialitate, contează și salariul cât de motivant este, multe lucruri contează?

Otilia Canțer: Absolut contează, dar am observat ceva, mai ales în Statele Unite, omul care muncește până la urmă își face bucata de pâine. Da, poate nu e cea mai luxoasă, dar nu moare de foame, el poate să-și asigure un nivel de viață decent și confortabil. Ar fi frumos ca noi, moldovenii care plecăm prin alte țări, la reîntoarcere sau cei care se reîntorc ar fi frumos să apucăm și noi și să învățăm câte ceva din aceste experiențe. Adică formula dacă depui un efort, nu contează dacă ai studii superioare sau nu ai, mai mult ca atât, nu contează dacă ai pile, rude ș.a.m.d., da, evident, un job mai frumos întotdeauna îl găsești printr-o cunoștință, printr-o referință, cineva îți spune: „Uite, cunosc că cutare sau cutare companie asta angajează”, dar efectiv trebuie să te prezinți, să ai o atitudine, să depui eforturi și să faci față. Eu în Moldova am avut acest noroc, am muncit la Reprezentanța XEROS, unde mi-am găsit încă o familie care mi-a oferit și niște prietenii foarte frumoase de ani de zile, dar ar fi frumos să avem acest drum și această garanție și acasă. De ce nu? 

Vocea Basarabiei: Dar în ultimii ani se vorbește despre existența a două Moldove – Moldova celor rămași și Moldova celor plecați. Când se intersectează interesele celor două Moldove?

Otilia Canțer: Eu cred că ele nu s-au dezintegrat, nu s-au separat niciodată, eu cred că majoritatea resurselor economice au fost susținute de diasporă și de oamenii plecați, care oricum își susțin familiile sau rudele rămase.

Vocea Basarabiei: Rădăcinile voastre sunt aici, în Republica Moldova, dar voi deja prindeți rădăcini și acolo. Iată, e greu să pui pe cântar – unde trebuie să rămân, de ce trebuie să rămân pentru totdeauna?

Otilia Canțer: Eu personal am învățat o lecție interesantă după pandemia de COVID. Cred că trebuie să ne gândim că am devenit o societate globală, suntem mobili, nu mai spun că sunt foarte multe posibilități de joburi, de a munci de acasă, având calculator și internet, mai trebuie să ai și niște expertize și cunoștințe sau talente, dar sunt aceste oportunități. Ideal, de ce nu am putea călători și munci de oriunde? Rădăcinile sunt mai scurte, pentru că până la urmă tot acasă noi tragem, mai ales dacă avem familii. Mie mi-ar plăcea mult să mă văd în următorii 5-10 ani, cel puțin o perioadă de un an, petrecută acasă și trăită lângă cei dragi. Am și o bucată de familie în Ungaria, lângă Budapesta, am și un nepot care stă de mulți ani la Amsterdam, dar până la urmă de sărbători noi tragem acasă, la date și evenimente, zile de naștere rotunde, oricum ne tragem la rădăcină. Mie îmi place această libertate de a călători și de a pleca și a veni, cred că și blocul acesta care ne-a ținut mulți ani închiși în țară, fără posibilitatea de a pleca, ne-a sugerat un dor de a vedea și alte țări, și alte străinătăți. Acum, dacă le-am văzut și le-am gustat din plin, începem să comparăm și să ne dăm seama că nu e chiar așa de rău nici acasă. Sunt multe chestii care ne atrag, și nu doar familia și valorile, dar chiar și chestii la nivel de burtă, hai să zicem, mâncarea gustoasă sau cercurile de prieteni care au rămas acolo și prietenii care nu se compară cu cele pe care le capeți pe parcursul anilor. Eu mă uit mai filosofic, mă uit că rădăcinile mele nu au dat adâncime prea adâncă și îmi place să stau cu gândul că am flexibilitatea să vin acasă când vreau și să vin în vacanță sau să stau 6 luni sau un an în Moldova, poate mai plec și la copii ș.a.m.d.

După decenii de influență rusească, Moldova e pe drumul cel bun – integrarea europeană

Vocea Basarabiei: Mult se discută și despre viitorul Republicii Moldova. Cum vedeți voi perspectiva dezvoltării acestui stat din moment ce despre această țară s-a vorbit că e una foarte mică, că a fost mulți ani în vizorul Federației Ruse, că iată de un an de zile a obținut această perspectivă de a se apropia mai mult de Uniunea Europeană? Pentru voi, cei plecați, contează Moldova mai aproape de Est, Moldova mai aproape de Vest și, în general, cum vedeți voi viitorul statului vostru?

Otilia Canțer: Eu personal Moldova aș vrea s-o văd în continuare independentă și suverană, aș vrea să știm că mizăm cred că pe statele care ne-au susținut atunci când am declarat această suveranitate. Haideți să vedem cine au fost primele state care ne-au recunoscut această independență și ne-au susținut, cred că într-acolo trebuie să ne mișcăm. Da, am fost un satelit al Federației Ruse și al Rusiei țariste și până la Federația Rusă mulți ani și, fiind la intersecția aceasta strategică, geografică, cred că am fost o zonă de interes de sute de ani, până la urmă am gustat pâinea acestei suveranități, este una grea și are și niște beneficii, și niște perioade pe care cred că am reușit să le gustăm. Ideal și frumos ar fi să avem relații diplomatice cu toată lumea, dar, până la urmă, victoria arată că sunt state care ne-au susținut și ne-au respectat independența din prima zi sau din prima lună și cred că de acolo o să ne vină susținerea și sprijinul. Și eu văd Moldova integrată mai mult în Uniunea Europeană, fiind un stat european cu multe tradiții și valori care am putea contribui la această uniune frumoasă de culturi.

Vocea Basarabiei: Dar câți ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă să facă parte din acest club numit Uniunea Europeană?

Otilia Canțer: Ideal ar fi dacă nu am avea zone de conflict, hai să zicem într-o lume ideală, cred că în următorul deceniu ar fi absolut posibil.

Vocea Basarabiei: Cei care și-au asumat guvernarea, ne referim la Partidul Acțiune și Solidaritate, ei promit că Moldova, dacă își face tema pe acasă, iar ei zic că sunt capabile autoritățile să facă lecția de acasă, 2030 ar fi anul când Moldova s-ar regăsi în Uniunea Europeană, iată pentru 21 mai la Chișinău este programată o Adunare Națională „Moldova Europeană”, voi sunteți departe de casă, voi ați vrea să fiți prezenți la asemenea evenimente când se decide viitorul țării?

Otilia Canțer: Absolut. Cum am mai participat și la alegerile din trecut, ne-ar plăcea, am vrea și noi să se audă vocea noastră, pentru că am susținut Moldova și sunt sigură că vom continua să o susținem. Doamne-ajută! Pas cu pas mergem unde aparținem.

Vocea Basarabiei: Dar acolo, în SUA, ați putea să vă întâlniți câțiva, ca să arătați că sunteți și voi alături de cei care cer ca Moldova să continue parcursul european?

Otilia Canțer: De ce nu? Centrul din Orlando, unde s-au organizat alegerile la distanță, o să-i contactez și o să văd dacă am putea sugera să facem și noi o mini-adunare aici, ca să ne arătăm și noi susținerea. Nu știu dacă aceste voturi vor conta, facem și noi o mică adunare aici, ne arătăm susținerea, ne dăm și noi votul, dacă ajută și eu sper că contează.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, chiar ziua de 9 mai a arătat că societatea Republicii Moldova mai este una divizată, pentru că unii cetățeni au zis că pentru ei 9 mai înseamnă Ziua Europei, alții, din contra, au spus că 9 mai continuă să fie Ziua Victoriei, așa cum a fost sărbătorită pe timpuri. Ar putea să fie depășită această dezbinare a societății și cum s-ar depăși? 

Otilia Canțer: Cu rezultate concrete la capitolul economic, da. Când lumea o să înceapă să vadă că, într-adevăr, a început să trăiască mai bine, când, în sfârșit, o să avem posibilitatea să ridicăm nivelul de viață, să găsim cumva soluție cu problema energetică, și o să avem mari probleme de rezolvat, în momentul în care facturile din iarnă consumă toată pensia sau tot salariul, sau chiar mai mult, sau aproape de tot, să începem să ne simțim puțin mai liber, politic, evident, o să fie oameni care o să continue să aibă, totuși am avut foarte multe decenii de mentalitate impusă, în care am fost condiționați să credem în niște valori existente sau inexistente, dar în momentul în care o să înceapă lumea să se simtă bine, să trăiască mai bine, mai ales prin comparație, cred că ar începe să se schimbe părerile și de cealaltă parte.

Vocea Basarabiei: Dar de ce atât de greu se crede că se poate scăpa de sărăcie și de ce atât de mult e criticată situația din Republica Moldova în contextul unei economii slab dezvoltate?

Otilia Canțer: Pentru că urmările deceniilor de corupție și metoda în care s-a desfășurat risipirea Uniunii Sovietice în care cel mai mare și mai tare a apucat pe unde a putut și s-au îmbogățit din niște resurse care nu le-au aparținut și au trebuit să aparțină poporului, toate acestea răni mai sângerează. Mai e nevoie de mult efort și multă muncă de depus, dar cred că începutul a fost bun și nu ușor, dar sunt convinsă că asta este direcția în care trebuie să ne mișcăm – transparență, lupta cu corupția în continuare. Da, suntem o economie mai mică, da, suntem o țară mai săracă în resurse, deci se găsesc alte resurse, sunt și exemple de alte țări care trăiesc fără resurse de petrol sau minerale. Să ne uităm la cele mai mici țări din Europa care până la urmă s-au integrat și au reușit să devină și ele prospere așa, dintr-un turism, din alte chestii care au devenit atractive mai ales vizitatorilor care susțin economiile locale.

Vocea Basarabiei: Și mai vreau o părere a Otiliei Canțer referitoare la dorința oamenilor de a trăi într-o societate liberă, democratică. E pregătit cetățeanul Republicii Moldova să lupte pentru libertate, pentru democrație? De ce pun această întrebare? Pentru că mai sunt încă cetățeni care cred că o dată la 4 ani aplică ștampila pe buletinul de vot și după asta cineva-i dator să-i dea, să-i facă, să-l ajute. 

Otilia Canțer: Este o chestie și de educație, poate de a deschide niște oportunități pentru lume să vadă că este posibil să câștige și singuri, că au totul necesar, dar o să fie întotdeauna un procent de populație care o să-și adore mentalitatea asta de victimă, în care toată lumea e de vină că nu e bine și nu le e bine lor și toată lumea le este datoare cu ceva, asta este inevitabil, sunt și aceste mentalități, totul începe de la sine. Trăim într-un secol unde este foarte multă informație pe internet și, până la urmă, lecuirea aceasta începe cu ajustarea procesului nostru de gândire și limita noastră suntem doar noi, statul în această cale de dezvoltare, în primul rând, suntem noi. Ar fi frumos să fie poate și niște programe conduse de guvern, mai ales educaționale, în care s-ar oferi, uite, acum în Republica Moldova este nevoie de aceste profesii, acestea sunt resursele, poate niște burse nu numaidecât pentru oameni tineri și studenți care au absolvit acum facultatea, dar o să găsiți și persoane de vârsta mea, poate și mai în vârstă care poate ar dori și ei să se întoarcă să facă ceva, poate nu fiecare e mulțumit să stea acasă pensionar și să existe dintr-o pensie modestă, dacă s-ar deschide niște oportunități de a contribui în societate. Toți avem talente, dar trebuie să ne dezmeticim și să găsim cum le putem aplica și cum putem contribui fiecare în această societate ca s-o ridicăm la nivelul acela de prosperitate și bunăstare la care visăm și pe care îl merităm. 

Vreau o Moldovă care crește, se dezvoltă și nu este amenințată într-un mod drastic de Est

Vocea Basarabiei: Care e cea mai mare dorință a Otiliei Canțer acum, când e cetățeancă cu mai multe pașapoarte, cu două patrii?

Otilia Canțer: Sănătate și, mai ales acum, pace. Dorința mea ar fi să-mi văd familia, rudele, prietenii, cetățenii Republicii Moldova într-o țară care crește, se dezvoltă, care nu este amenințată într-un mod drastic acum din partea Estului, care are o independență și o posibilitate de a se apăra poate și cu ajutorul unor aliați, dar eu personal văd și continui să văd progres ori de câte ori vin acasă, și vin acasă anual, în ultimii ani am fost acasă de câteva ori pe an din motive de familie. E mai bine, e mai frumos, e greu să vezi asta poate când ești în interiorul unui stat, dar de ce să nu ne focusăm pe ce am reușit și am izbutit deja să obținem și să continuăm să visăm și să ne dezvoltăm mai departe? Visul meu este o Moldovă liberă, prosperă, care trăiește în pace, care trăiește și continuă să dezvolte relații diplomatice, economice și de alte nivele nu numai cu Uniunea Europeană și țările vecine, dar – de ce nu? – și cu niște țări poate din America Latină.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.