Autoritățile separatiste de la Tiraspol cer Moscovei să mărească numărul de pacificatori ruși dislocați în regiunea transnistreană. Despre acest lucru a anunțat reprezentantul Tiraspolului la Moscova Leonid Manakov într-un interviu pentru RIA Novosti, care susține că doar așa regiunea poate fi apărată de un eventual ”plan al Chișinăului împotriva Transnistriei”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat însă că Moscova nu a luat nicio decizie referitoare la solicitarea Tiraspolului.
„Pacificatorii sunt principalul factor de securitate la Nistru și principalul obstacol pentru ”capetele fierbinți”, care sunt destul de multe la Chișinău și Kiev. Atâta timp cât misiunea Rusiei de menținere a păcii continuă, Moldova este încătușată în orice plan și pregătire militară împotriva Transnistriei”, se arată în declarația lui Leonid Manakov.
Tiraspolul susține că din punct de vedere juridic contingentul de pacificatori ruși poate fi majorat, iar acest lucru ar fi prevăzut și de mai multe decizii luate în cadrul Comisiei Unificate de Control. Leonid Manakov a declarat că misiunea poate fi suplimentată din lista locuitorilor din regiune care dețin cetățenia rusă.
Reprezentanții Biroului de Reintegrare au declarat că orice modificare a meecanismului de pacificare poate fi făcut doar de părțile semnatare ale Acordului din iulie 1992 și nicidecum de reprezentanți ai Tiraspolului care nu au nicio atribuție în acest sens.
„În primul rând trebuie clarificată întrebarea referitor la statutul așa-numitei reprezentanțe din numele căreia se prezintă dl Manakov. De mai bine de 4 ani Chișinăul așteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând referitor la mecanismul de pacificare se pot expune părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism”, a declarat pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt a Biroului de Reintegrare, Mariana Sarî.
În prezent, misiunile de pacificatori din zona de securitate sunt formate din 402 militari ruși, 492 de transnistreni și 355 de moldoveni. Militarii se află în 15 posturi fixe și de control aflate de-a lungul localităților de pe râul Nistru.