VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-vicepremier pentru Reintegrare: Planul Rusiei era să ajungă în R. Moldova până la sfârșitul lunii februarie 2022. Rusia a vrut ca toată R. Moldova să ajungă în sfera lor de influență

Sarcina principală a Federației Ruse este de a nu admite apropierea sau intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acesta este scopul strategic al Kremlinului și să se asigure că Republica Moldova sau rămâne în sfera de influență a Federației Ruse, sau este acea zonă gri. Pentru un stat să fie într-o asemenea zonă gri este cea mai proastă opțiune posibilă, pentru că el atunci este supus unui pericol de război oricând, pentru că el nu are securitate, nu are dezvoltare economică, nu are nimic, dar acesta este scopul lor strategic”. Declarația a fost făcută de către ex-vicepremierul pentru reintegrare Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție.

Potrivit lui Vlad Kulminschi, Republica Moldova trebuie să depună eforturi maxime pentru a nu permite deturnarea parcursului european și pentru a se menține de partea lumii libere.

A fost primul val la începutul anilor ’90 și acum merge al doilea val, care va fi definitiv, inclusiv pentru Republica Moldova, pentru că acum se redefinește spațiul geopolitic. Deci vor fi create noi sfere de divizare, sfere de influență, după părerea mea, acest lucru cam încolo merge, pentru că de fapt asta este istoria omenirii, istoria lumii, că vor fi create aceste sfere de influență și pentru Republica Moldova este extrem de important de data aceasta să nu ajungă acolo unde noi am stat timp de 30 de ani de zile”, a menționat fostul vicepremier pentru reintegrare.

Kulminski este de părere că Federația Rusă își dorește destabilizarea R. Moldova și instaurarea unui guvern-marionetă la Chișinău care să blocheze parcursul european al țării noastre.

„Uitați-vă în istorie. În istoria Federației Ruse, dvs. vreodată ați văzut ca ei să renunțe la extinderea teritorială de bunăvoie? Nu! Când au fost forțați să facă acest lucru, când nu aveau puteri, nu aveau oportunități, da, dar de bunăvoie niciodată. Și Republica Moldova desigur că rămâne în vizorul Kremlinului și planul lor era de fapt să ajungă aici, în Republica Moldova, până la sfârșitul lunii februarie 2022. Deci, cam asta a fost ideea lor generală, că toată Republica Moldova ajunge în sfera lor de influență, guvernul pleacă, devine un guvern în exil, nu știu, undeva acolo la București sau la Bruxelles și situația în Republica Moldova este controlată în continuare de către Federația Rusă. Dvs. ați pus o întrebare foarte corectă – dacă ei cumva și-au anulat sau și-au revizuit aceste planuri? Nu! Doar metodele vor fi diferite, dar planurile strategice au rămas aceleași și, apropo, noi încă putem să vorbim despre acestea în detaliu. Iar metodele prin care ei vor să atingă acest scop strategic se vor schimba desigur în funcție de situație. Atunci, în luna februarie a anului trecut ei au avut un plan de a ajunge până la hotarul Republicii Moldova, dar eu am auzit că ei voiau să ajungă chiar în Chișinău, în Republica Moldova, până la sfârșitul lunii februarie, și nu doar că am auzit, chiar am văzut niște documente foarte interesante. Acum, ei nu pot să atingă acest obiectiv prin puterea lor militară datorită ucrainenilor care au luptat pe viață și pe moarte și, practic, au protejat Republica Moldova”, a declarat Kulminski.

Anterior, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că Rusia nu renunţă la ideea preluării puterii în Republica Moldova şi acţionează prin diferite mijloace ale războiului hibrid pentru a-şi instala la Chişinău o guvernare prorusă obedientă.

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat și a ocupat părți din Ucraina, într-o escaladare majoră a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014. Invazia s-a soldat cu zeci de mii de morți de ambele părți și a instigat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.