VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Vadim Ceban nu cunoaște originea gazului livrat R. Moldova: Molecula gazului nu are proprietar

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, nu cunoaște originea gazelor importate de către Energocom.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, Ceban a a subliniat că gazul este procurat de la bursă și poate să fie și rusesc și din Azerbaidjan sau din Turcia.

”Eu nu cunosc care este originea gazelor care au fost importate de către Energocom și consider că nu contează de unde este gazul, el este al Energocom-ului. De unde l-a cumpărat? L-a cumpărat de la bursă. Poate să fie și gaz rusesc, poate să fie și gaz din Azerbaidjan, poate să fie gaz din Turcia, poate să fie gaz din terminalele gazelor lichefiate din Grecia care vine din America, pot să se amestece, fiindcă molecula gazului nu are proprietar. Și asta e clar, pentru că acolo este doar dreptul de proprietate care reiese din contractul asupra anumitor cantități de gaze.

Pe mine cel puțin mă miră acest fapt, n-are importanță, pe piața liberă spre care noi tindem și, respectiv, vorbim despre Uniunea Europeană, analiza când se face, se face de unde s-a importat, din Europa producere proprie și acolo dacă vorbim, de exemplu, de terminalele de gaze lichefiate, așa-numitul gaz LNG vine din Quatar, din Algeria, din Australia, din SUA, preponderent din SUA și din Quatar, vine gazul din Norvegia, gazul prin conducte, vine gazul rusesc, care s-a redus în prezent datorită eforturilor Uniunii Europene de a reduce dependența aceasta. Și în viitor este un amestec și când, de exemplu, Energocom cumpără din Slovacia sau cumpără din Grecia, acolo nu-i scris că gazul e de origine din Quatar sau e din Rusia, el cumpără de la trader, gazul intrat în rețea este deja o moleculă care nu are origine, într-un fel, dar eu înțeleg aceste speculații și chiar dacă…”, a explicat șeful Moldovagaz.

Totodată, Ceban a menționat că nimeni nu cunoaște ce fel de gaz vine prin conductă fiindcă acesta este un sistem tehnologic.

Eu vorbesc despre chiar gazul rusesc care vine prin conducte din Ucraina, Ucraina are producerea proprie și are gaze în depozite, dar de unde noi cunoaștem că gazul care vine la noi nu este gaz ucrainean? Nimeni nu știe care tip de moleculă e acolo, fiindcă acesta-i un sistem tehnologic. Originea nu poți să i-o determini, noi foarte mult timp am putut să primim și gaz ucrainean, tehnologic vorbesc, pentru că nu se determină acest lucru, întrucât Ucraina este țară producătoare de gaze. Și dacă importăm din România e același lucru. În sistemul de transport gaze românesc intră și gazele care vin din Marea Neagră, vin din zăcămintele sau câmpurile de producere din România, din diferite câmpuri de producere, vin din Austria în care tot poate fi gaz azer sau gaz rusesc. Pe piața energetică liberalizată comună, la care Republica Moldova mai devreme sau mai târziu va adera, nu trebuie să fie aceste discuții, pentru că molecula de gaz fix așa ca și electronii de energie electrică care circulă și n-au origine, la fel și gazele naturale cred că în viitor nu vor avea origine și nu este corect să te întrebi ale cui sunt aceste gaze”, a conchis Ceban.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.