Curățarea sistemului de justiție de factorii corupți, astfel ca societatea să aibă încredere că cei care instrumentează și examinează dosarele se conduc de buchia legii, este un proces dificil și anevoios, dar trebuie dus până la capăt. Situația creată în prezent în sistemul de justiție nu este un blocaj, ci este un sabotaj al celor care nu vor continuarea reformei, în special a etapei de vetting. Afirmația a fost făcută de Olesea Stamate, ex-ministra Justiției, președinta Comisiei juridice numiri și imunități în Parlament, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.
Ex-ministra Justiției susține că sistemul politic construiește baza și ajustează cadrul legal astfel încât să fie posibilă curățarea sistemului de justiție de factorii corupți, dar nu se implică în actul de justiție. Potrivit Olesei Stamate, din acest considerent președinta Maia Sandu a venit cu propunerea de a fi creată o curte specializată anticorupție pentru a se ocupa de cazurile mari de corupție. Totodată, potrivit ei, această instanță va scădea presiunea pusă în prezent pe judecători care au un volum forte mare de lucru, iar din această cauză se atestă și un ritm foarte extins al examinării dosarelor.
„Dar dacă vorbim despre dosarele care au fost deja trimise de Procuratura Anticorupție în instanțele de judecată, noi vedem că acestea sunt tergiversate în examinare din varii motive. Evident că și avocații apărării utilizează toate mecanismele posibile ca să le tergiverseze, pe de altă parte, și judecătorii sunt foarte încărcați și atunci dacă trebuie să amâne ședința nu o pot amâna în aceeași săptămână, de exemplu, peste câteva zile, trebuie s-o amâne peste câteva luni și din acest motiv se creează un ritm destul de extins al examinării dosarelor până ajungem la condamnări efective. Tocmai de asta a venit și dna președintă cu propunerea să creăm curtea specializată anticorupție, deoarece în cadrul acestei instanțe poți să prioritizezi și atunci să dai doar dosarele de corupție mare acestei instanțe și această instanță să dedice în exclusivitate timpul său pentru examinarea acestor dosare”, a spus Olesea Stamate.
Întrebată de moderatoarea emisiunii Valentina Ursu în cât timp ar putea deveni funcțională Curtea Anticorupție, Olesea Stamate a declarat că este foarte realist ca până la sfârșitul acestei veri instanța respectivă să fie deja funcțională.
Olesea Stamate a precizat că în cadrul Curții Anticorupție vor activa judecători care urmează a fi selectați și verificați conform unei proceduri stabilite. Totodată, ex-ministra a precizat că dacă judecătorii respectivi vor trece procedura de vetting deplin, s-ar putea să nu mai fie nevoie de o altă verificate adițională.
Amintim că în timpul discursului ținut în Parlament, la 17 martie, Maia Sandu a promis că guvernarea „va duce la capăt curățarea justiției” și a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției.
Corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei. Suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le mai permitem să ne controleze țara. În acești 2 ani, justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor, dar nu a făcut-o. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare”, a spus șefa statului de la tribuna Legislativului.