VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău va deveni Catedrala Mitropoliei Basarabiei

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, alături de ÎPS Petru, arhiepiscop al Chișinăului, mitropolit al Basarabiei și exarh al Plaiurilor, au efectuat recent o vizită la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău. După mai bine de două decenii, lucrările de construcție a bisericii care va deveni Catedrală Mitropolitană se apropie de finalizare.

Într-un comunicat remis de Mitropolia Basarabiei, Arhiepiscopia Chișinău, se menționează că biserica care se află în sectorul Buiucani al capitalei, se construiește din anul 1994. 

„După finalizarea lucrărilor de construcție și înfrumusețare, Catedrala Mitropolitană „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău va deveni cel mai important lăcaș de cult al credincioșilor ortodocși români din Basarabia, situat chiar în inima capitalei”, se menționează în comunicat.

Potrivit Ambasadorului Cristian-Leon Țurcanu, viitoarea Catedrală Mitropolitană reprezintă un simbol indiscutabil al creștinismului românesc de pe cele două maluri ale Prutului.

Mitropolia Basarabiei face parte din Biserica Ortodoxă Română și are reședința la Chișinău. A fost reactivată în 1992. Timp de 10 ani, nu a fost recunoscută de autoritățile de la Chișinău și a fost înregistrată abia după o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului.

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul de la Chișinău i-a oferit Mitropolitului Basarabiei dreptul de a deține pașaport diplomatic, pentru a-l pune pe picior de egalitate cu Mitropolitul Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei.

Recent, un grup de deputați PAS a înaintat în Parlament un proiect de lege care prevede că sediul fostului Seminar Teologic din Chișinău, acum o aripă a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, va fi transmis cu titlu gratuit, prin derogare de la lege, în proprietatea Mitropoliei Basarabiei. Inițiativa a stârnit dezbateri în spațiul public, oameni de cultură manifestându-și îngrijorarea pentru soarta colecțiilor speciale, inclusiv de carte veche și rară.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.