VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deputat PAS: Republica Moldova se aliniază treptat sancțiunilor aplicate Federației Ruse

Republica Moldova se aliniază treptat sancțiunilor aplicate de comunitatea internațională Federației Ruse. Partea pozitivă a sancțiunilor aplicate statului agresor este că Chișinăul a reușit să-și obțină independența energetică, procurând gaze naturale și de pe alte piețe.

Opinia aparține deputatului PAS, Igor Chiriac, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Alinierea la sancțiunilor UE împotriva Rusiei: motive și riscuri”, organizate de Agenția de Presă IPN. Igor Chiriac spune că, potrivit legii privind măsurile restrictive, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene este cel care decide aplicarea unor sancțiuni pentru persoane fizice sau juridice.

Recent, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat că Republica Moldova pregătește o listă în care sunt incluse 25 de persoane care vor fi sancționate pentru încălcarea drepturilor omului în Ucraina. Șeful diplomației moldovenești a precizat că este vorba de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor persoanelor fizice implicate în agresiunea contra Ucrainei.

În același context, deputatul PAS, Igor Chiriac spune că la începutul războiului Republica Moldova nu și-a permis astfel de acțiuni întrucât era dependentă energetic de Federația Rusă.

„În Republica Moldova există legea privind aplicarea măsurilor restrictive adoptată în 2016,. Odată cu alăturarea Republicii Moldova la unele sancțiuni se emite o decizie de către MAEIE, care este publicată în Monitorul Oficial, după care aceste sancțiuni sunt obligatorii pentru orice entitate aflată pe teritoriul Republicii Moldova. Efectul pozitiv al acestor sancțiuni este că Republica Moldova a rupt dependența față de Gazprom și și-a extins independența energetică, fapt care nu a existat până în prezent ”, a spus Igor Chiriac.

Deputatul PAS spune că, în urma sancțiunilor occidentale aplicate Rusiei, economia statului agresor este în descreștere fapt ce creează premise pentru o reducere a capacității Rusiei de a produce și de procura armament, în general, de a finanța războiul.

„În urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană am observat că multe companii cu capital străin aflate pe teritoriul Rusiei au părăsit țara, stopându-și activitatea. Se observă o descreștere a economiei Federației Ruse. Dacă facem referire la prețurile petrolului și gazelor naturale pe care le comercializează Federația Rusă, vedem că aceste resurse nu sunt procurate în spațiul Uniunii Europene, iar Rusia încearcă vinderea lor la un preț mic către China, India. Se dorește reducerea veniturilor Federației Ruse, ca neavând surse financiare, să-și limiteze capacitatea de a procura armament pentru a avansa în războiul din Ucraina. Pentru persoanele fizice se limitează domeniile de activitate, tranzacțiile financiare, deplasările, pentru că aceste persoane supuse sancțiunilor se pot odihni acum doar pe malul lacului Baikal și cam atât”, a spus deputatul PAS.

Igor Chiriac a explicat că Republica Moldova nu s-a alăturat imediat sancțiunilor europene aplicate Rusiei, întrucât autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să gestioneze cea mai complicată criză energetică din istoria țării. Potrivit deputatului PAS, acum Republica Moldova și-a diversificat sursele energetice, fapt ce-i permite să fie mai activă în privința sancțiunilor aplicate Rusiei.

„Republica Moldova s-a aliniat sancțiunilor ce vizează transferurile financiare către și dinspre Federația Rusă. De ce n-au fost puse în aplicare toate sancțiunile aplicate Rusiei? Trebuie să luăm în considerare situația Republicii Moldova din februarie 2022. La începutul războiului Republica Moldova era dependentă de resursele energetice importate din Rusia. La moment, Republica Moldova încearcă să identifice soluții, pe măsura identificării soluțiilor aderăm la tot mai multe pachete de sancțiuni. Sancțiunile creează premise ca țările membre UE și țările cu statut de candidat, cum este și Republica Moldova, să identifice alte piețe de desfacere, alte piețe de procurare a resurselor energetice. Chiar dacă se va opri acest război, economia Rusiei va avea de suferit pentru o perioadă îndelungată. În domeniul energetic, de exemplu, Azerbaidjan devine un actor important în regiune”, a mai spus reprezentantul partidului de guvernare.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.