VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-președintele CC, despre reacția Moscovei la decizia Chișinăului privind limba română: Este absolut firesc ca rușii să apere stalinismul

Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase, susține că criticile Ministerului de Externe rus la adresa R. Moldova este un lucru normal, în contextul în care rușii în general, apără valorile staliniste și tot ce este legat de Stalin.

În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, Alexandru Tănase a subliniat că denumirea corectă a limbii pe care o vorbesc cetățenii și pe care o folosește administrația din Republica Moldova de mult nu mai este un măr al discordiei în societate.

Cetățenii Republicii Moldova de 35 de ani de zile învață în școli limba română, învață literatura română, învață istoria românilor. Nimeni din oamenii pe care, cel puțin, îi cunosc eu, nu au o dilemă la acest capitol. Acest subiect a fost speculat de politicieni care la un moment dat, când nu mai aveau alte argumente își găseau un recurs în patriotism și se erijau fie în apărătorii frenetici ai românismului, fie în apărători la fel de vehemenți ai moldovenismului. A fost un subiect speculat mai mult în mediul politic, în societate există un consens total”, a precizat Tănase.

Totodată, ex-președintele CC a menționat că ”este absolut firesc ca moldovenii care au fost victimele stalinismului vor să se dezbaiere de el, să meargă înainte împreună cu familia europeană și fiecare își face datoria lui”.

Este absolut firesc acest lucru. Ministerul de Externe de la Moscova și putinismul, în general, apără valorile staliniste, tot ce este legat de Stalin. Încercați mâine să demontați un monument al unui soldat sovietic din Moldova și o să vedeți că veți avea o reacție de la Ministerul de Externe de la Moscova. Rușii apără stalinismul, deci este absolut firesc că moldovenii care au fost victimele stalinismului vor să se dezbaiere de el, să meargă înainte împreună cu familia europeană și fiecare își face datoria lui. Eu nu văd nimic ieșit din comun că Ministerul de Externe de la Moscova a făcut anumite declarații critice în adresa Moldovei. Dacă ar fi să analizăm ultimul an de zile, toate declarațiile care au fost făcute de Ministerul de Externe de la Moscova în privința Moldovei, veți vedea că toate absolut au la bază falsuri, manipulări, rea-voință și nu cred că am putea identifica, oricât de mult am căuta, măcar un element de obiectivitate”, a mai declarat Tănase.

De asemenea, ex-președintele CC susține că ”nu este problema minorităților etnice să decidă cum își numesc moldovenii limba”.

Nu cred că pot crește presiunile, minoritățile imperiale, cum sunt numite ele în literatura de specialitate, ca regulă vibrează la acele mesaje care sunt transmise de la Ministerul de Externe de la Moscova. Lucrul acesta se face prin agenții de influență ai serviciilor speciale pe care Rusia îi are în aceste teritorii. Eu nu cred că este problema găgăuzilor să decidă cum își numesc moldovenii limba. La fel când găgăuzii au decis să treacă de la grafie chirilică la grafie latină, ei au făcut-o fără să-i întrebe pe moldoveni și a fost dreptul lor să-și numească limba așa cum vor ei și să folosească pentru limba lor acel alfabet pe care consideră ei.

Aceasta nu-i o problemă care îi vizează pe moldoveni, pe ruși sau alte grupuri minoritare etnice care trăiesc în Republica Moldova. Exact același lucru e și cu denumirea limbii, problema identității moldovenilor este problema moldovenilor și nicidecum nu este problema tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Găgăuzii sunt cetățeni ai Republicii Moldova absolut cu drepturi depline, ei participă plenar în viața publică, socială, culturală, politică și nu există niciun fel de probleme și este foarte bine că participă.

Așa este corect să procedeze toți cetățenii, dar când este vorba despre o chestiune specifică unui anumit grup etnic, competența de a decide asupra acestei probleme nu aparține nicidecum altor grupuri etnice. Dacă noi am admite ideea că mâine rusofonii din Transnistria și găgăuzii să decidă ce limbă să vorbească moldovenii, noi am fi în prezența unui exercițiu absolut absurd”, a mai spus Tănase.

Membrii și susținătorii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au organizat astăzi un protest în fața Curții Constituționale. Aceștia sunt indignați de faptul că deputații PAS au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede ca în legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”. 

Reamintim că pe 2 martie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Potrivit inițiativei legislative, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Citește și: Maria Zaharova: Solicităm autorităților moldovenești să oprească retorica anti-rusă

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.