A murit Mihai Șora, filosoful și eseistul român, la vârsta de 106 ani.
A urmat numeroase universități prestigioase, printre care Sorbona și Universitatea din Grenoble, a fost cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris, după care a revenit în țară, fiind redactor și ocupând funcția de şef al serviciului Biblioteci în cadrul Ministerului Învățământului.
Mihai Șora s-a născut în noiembrie 1916, la Ianova, în comitatul Timiș, pe atunci parte a imperiul Austro-Ungar. Era fiul unui preot orthodox.
Până să dea Bacalaureatul, cunoaștea limba latină și greaca veche.
A terminat Facultatea de Filosofie la București și printre profesori i-a avut pe Mircea Vulcănescu şi pe Nae Ionescu. Dar l-a întâlnit şi pe Mircea Eliade, la un seminar.
După facultate a plecat cu o bursă în Franţa. A fost membru al Partidului Comunist Francez şi, după terminarea Războiului, a publicat prima sa lucrare filosofică.
După 10 ani, în 1948, Mihail Șora a venit în România, într-o excursie, dar nu i s-a mai permis să plece înapoi în Franța.
A fost redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, a pus bazele colecției „Biblioteca pentru toți” şi a reușit să scoată de pe „lista neagră a Cenzurii” mai mulți autori considerați subversivi.
După Revoluție, a fost Ministru al Educației în Guvernul condus de Petre Roman. Şi-a dat demisia, după Meneriada din iunie 90.
A fost apoi membru fondator al Grupului de Dialog Social și a continuat să scrie.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de rămas bun de la marele filosof și eseist român.
Mihai Șora a fost o inspirație pentru generații de români, a echilibrat revolta cu speranța, generozitatea cu determinarea, înțelepciunea cu amuzamentul, a declarat primarul de Timișoara, Dominic Fritz.