VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO / Eugenia Moldovanu: Îmi pare rău că s-a stricat această tradiție de a vinde mărțișorul realizat manual, autentic

„Purtarea mărțișorului pe parcursul lunii martie este o victorie a binelui împotriva răului. Cu această ocazie toți oamenii trebuie să primească și să dăruiască măcar câte un mărțișor. Tradiția populară spune că mărțișorul aduce noroc bunătate, sănătate și altele. Rolul lor fiind unul de protecție”, a declarat meșterul popular din municipiul Bălți, Eugenia Moldovanu, sâmbătă, 25 februarie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei.

Fiind în febra confecționării mărțișoarelor pentru data de 1 martie, meșterul popular a afirmat că doar cu plăcere le confecționează și nu obosește niciodată. Lucrând la ele simte cum primăvara este tot mai aproape și acumulează puteri să reușească să facă tot ce și-a propus.

„Mărțișoarele mele sunt inedite și nu le poate copia nimeni”, spune meșterul popular.

Eugenia Moldovanu a mai afirmat că a fost cea care acum 20 de ani și ceva a făcut primul master-class de confecționare a mărțișoarelor la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală. Acum le face doar la Bălți. Pe cel de la Chișinău se ocupă deja altcineva.

„Sunt prima care a început a promova la Chișinău, apoi la Bălți, mărțișoarele în stradă. După, au apărut tot mai mulți, nu îmi pare rău de cei că mi-au luat exemplul și au promovat mărțișorul tradițional, dar au apărut din cei care au stricat această tradiție de a vinde mărțișorul realizat manual, autentic, au apărut cu chiciuri. Aș vrea să văd promovarea autenticului”, a conchis meșterul popular.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.