Balonul chinezesc doborât de un avion de vânătoare american deasupra Oceanului Atlantic, după ce a fost detectat deasupra teritoriului Stetelor Unite, avea o înălțime de circa 60 de metri și o încărcătură de aproximativ o tonă, a dezvăluit șeful Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD), generalul Glen VanHerck. Marina SUA a publicat fotografii cu operațiunea de recuperare din Atlantic a balonului de spionaj.
Oficialii americani ai apărării au bănuit inclusiv că balonul avea explozibili, pentru a se putea autodistruge. Balonul avea înălțimea unui bloc cu 20 de etaje, au spus oficialii americani luni, într-un briefing de presă, potrivit NBC News, citat de Digi24.
Aparatul avea aparatură instalată la bord și panouri solare pentru a-și încărca bateriile. De altfel, dimensiunile balonului și greutatea lui, estimată la cel puțin o tonă, au fost factorii decisivi în amânarea deciziei de a-l doborî până nu ajunge deasupra apei, a spus Glen VanHerck.
Oficialii de la Pentagon nu au vrut să-l doboare deasupra teritoriului american, de teamă că resturile acestuia ar putea provoca daune sau chiar victime în rândul civililor. Balonul zbura la o altitudine de peste 18 kilometri.
Marina SUA a publicat fotografii cu operațiunea de recuperare a balonului de spionaj al Chinei
Comandamentul Forțelor Navale americane a postat mai multe fotografii pe pagina sa de Facebook care arată resturi mari din balon urcate într-o ambarcațiune.
În postare se spune că marinarii care au recuperat duminică resturile balonului făceau parte dintr-o echipă de specialiști în explozivi.
Dispozitivul va fi acum examinat pentru a vedea dacă a fost într-adevăr un echipament de spionaj.
China a insistat în mod repetat că „balonul este pentru uz civil și a intrat în SUA din cauza unei forțee majore”, fiind un „accident”.
Deteriorarea relaţiilor bilaterale dintre cele două puteri mondiale
Prezența balonului în spațiul aerian al SUA a declanșat o criză diplomatică, secretarul de stat american Antony Blinken anulând imediat o călătorie care ar fi trebuit să aibă loc în weekend în China, din cauza „actului iresponsabil” al autorităților de la Beijing.
De asemenea, Guvernul de la Beijing a refuzat sâmbătă un apel telefonic iniţiat de partea americană între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său Wei Fenghe, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Pentagonului, informează AFP, citat de Agerpres.
„Angajamentul nostru de a menţine canale de comunicare deschise va continua”, a promis generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, după ce acest refuz confirmă deteriorarea relaţiilor bilaterale dintre cele două puteri mondiale.
„Sâmbătă, 4 februarie, imediat după ce a luat măsuri pentru doborârea balonului Partidului Comunist Chinez, Departamentul Apărării a înaintat o cerere de apel securizat între secretarul Austin şi ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe”, a precizat generalul Ryder.
„Schimbul de informaţii între armatele noastre este deosebit de importante în momente ca acestea. Din păcate, Partidul Comunist Chinez a refuzat cererea noastră”, a adăugat el.
Citește și: Un avion de luptă american a doborât un presupus balon de spionaj chinezesc