VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 350: Ucraina va primi 100 de tancuri Leopard 1. Trei regiuni din apropierea frontului vor fi conduse de guvernatori „cu experienţă în apărare”, anunță Zelenski

Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 de la mai multe ţări europene, a declarat ministru german al apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză.

Cel puţin trei batalioane ar urma să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al lui 2024, a declarat politicianul german cu prilejul vizitei, care a fost ţinută secretă din motive de securitate, scrie Agerpres.

Potrivit Reuters care citează guvernul olandez, tancurile ar urma să fie cumpărate de Țările de Jos, Danemarca și Germania.

Ministerul olandez al Apărării a declarat într-un comunicat că tancurile vor fi achiziționate „direct de la industria germană”.

Anunţul de marţi vine după ce guvernul german s-a angajat luna trecută să furnizeze tancurile mai moderne Leopard 2, într-o schimbare majoră după luni de apeluri ale Ucrainei la trimiterea de arme grele pentru a înfrunta trupele invadatoare ruseşti.

„Primul Leopard 2 a ajuns la Kiev. Vor urma şi altele”, a postat pe Twitter, ironic, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, postând o fotografie în care apare în compania lui Pistorius, care ţine în mână un model redus al tancului german.

Tancurile Leopard 1 sunt predecesoarele Leopard 2, blindatele cerute de Kiev şi din care Berlinul a acceptat la sfârşitul lui ianuarie să trimită 14 exemplare provenite din echipamentele armatei germane.

Zaporojie, Herson și Dnipropetrovsk, regiuni din apropierea frontului, vor fi conduse de guvernatori „cu experienţă reală în apărarea statului”, anunță Zelenski.

Vorbind despre şeful SBU, președintele Ucrainei a arătat că „Vasil Maliuk a fost şeful interimar al Serviciului pentru o perioadă de timp. El a trecut testul războiului. Şi-a dovedit eficienţa. A fost numit în funcţie”, a arătat Zelenski care sunt criteriile de care va ţine cont în numirea viitorilor oficiali, scrie G4Media.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.