VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Primele imagini cu balonul chinezesc recuperat din Atlantic: Avea înălțimea unui bloc cu 20 de etaje. Beijingul refuză să discute cu Pentagonul

Balonul chinezesc doborât de un avion de vânătoare american deasupra Oceanului Atlantic, după ce a fost detectat deasupra teritoriului Stetelor Unite, avea o înălțime de circa 60 de metri și o încărcătură de aproximativ o tonă, a dezvăluit șeful Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD), generalul Glen VanHerck. Marina SUA a publicat fotografii cu operațiunea de recuperare din Atlantic a balonului de spionaj.

Oficialii americani ai apărării au bănuit inclusiv că balonul avea explozibili, pentru a se putea autodistruge. Balonul avea înălțimea unui bloc cu 20 de etaje, au spus oficialii americani luni, într-un briefing de presă, potrivit NBC News, citat de Digi24.

Aparatul avea aparatură instalată la bord și panouri solare pentru a-și încărca bateriile. De altfel, dimensiunile balonului și greutatea lui, estimată la cel puțin o tonă, au fost factorii decisivi în amânarea deciziei de a-l doborî până nu ajunge deasupra apei, a spus Glen VanHerck.

Oficialii de la Pentagon nu au vrut să-l doboare deasupra teritoriului american, de teamă că resturile acestuia ar putea provoca daune sau chiar victime în rândul civililor. Balonul zbura la o altitudine de peste 18 kilometri.

Marina SUA a publicat fotografii cu operațiunea de recuperare a balonului de spionaj al Chinei

Comandamentul Forțelor Navale americane a postat mai multe fotografii pe pagina sa de Facebook care arată resturi mari din balon urcate într-o ambarcațiune.

În postare se spune că marinarii care au recuperat duminică resturile balonului făceau parte dintr-o echipă de specialiști în explozivi.

Dispozitivul va fi acum examinat pentru a vedea dacă a fost într-adevăr un echipament de spionaj.

China a insistat în mod repetat că „balonul este pentru uz civil și a intrat în SUA din cauza unei forțee majore”, fiind un „accident”.

Deteriorarea relaţiilor bilaterale dintre cele două puteri mondiale

Prezența balonului în spațiul aerian al SUA a declanșat o criză diplomatică, secretarul de stat american Antony Blinken anulând imediat o călătorie care ar fi trebuit să aibă loc în weekend în China, din cauza „actului iresponsabil” al autorităților de la Beijing.

De asemenea, Guvernul de la Beijing a refuzat sâmbătă un apel telefonic iniţiat de partea americană între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său Wei Fenghe, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Pentagonului, informează AFP, citat de Agerpres.

„Angajamentul nostru de a menţine canale de comunicare deschise va continua”, a promis generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, după ce acest refuz confirmă deteriorarea relaţiilor bilaterale dintre cele două puteri mondiale.

„Sâmbătă, 4 februarie, imediat după ce a luat măsuri pentru doborârea balonului Partidului Comunist Chinez, Departamentul Apărării a înaintat o cerere de apel securizat între secretarul Austin şi ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe”, a precizat generalul Ryder.

„Schimbul de informaţii între armatele noastre este deosebit de importante în momente ca acestea. Din păcate, Partidul Comunist Chinez a refuzat cererea noastră”, a adăugat el.

Citește și: Un avion de luptă american a doborât un presupus balon de spionaj chinezesc

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.