VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Statistica: Volumul producției globale agricole în 2022 s-a micșorat cu circa 30%

Producția globală agricolă în anul 2022, în gospodăriile de toate categoriile, a marcat, conform estimărilor preliminare, 70,2% în prețuri comparabile faţă de anul 2021.

Micșorarea volumului a fost generată de scăderea producţiei vegetale cu 36,8% și a producţiei animaliere cu 2,6%.

Recolta anului 2022 se caracterizează prin micșorarea volumului cerealelor şi leguminoaselor boabe cu 63,1%, a fructelor, nucilor și pomușoarelor – cu 26,1%, a cartofilor – cu 21,4%, scrie IPN. În același timp, s-a majorat recolta legumelor – cu 10,3% și strugurilor – cu 7,6%.

Sectorul zootehnic, de asemenea, a fost caracterizat prin micșorarea producției. În anul 2022 în gospodăriile de toate categoriile s-a constatat scăderea producției de lapte cu 10,3% și a producției (creșterii) animalelor – cu 2,4%. Dar producția de ouă a crescut cu 5,9%.

Conform stării la 1 ianuarie 2023, față de data respectivă a anului precedent, a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de bovine, ca rezultat al scăderii șeptelului de animale în gospodăriile populației. În întreprinderile agricole se evidențiază creșterea efectivului de ovine și caprine – cu 56,3%, bovine – cu 30,3%, iar efectivul de porcine a rămas la nivelul anului trecut.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.