VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ludovic Orban: România trebuie să fie susținătorul R. Moldova în toate demersurile pe care le face la nivel european

”România trebuie să fie clar susținătorul Republicii Moldova în toate demersurile pe care le face la nivel european”. De această opinie este ex-premierul României, Ludovic Orban.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei politicianul a subliniat că România trebuie să se implice mult mai consistent în toate proiectele Republicii Moldova.

”România trebuie să facă toate investițiile necesare pentru a putea asigura interconectarea și pentru a putea să asigure practic tot necesarul de energie electrică, de gaz natural și de alte lucruri necesare funcționării economiei R. Moldova. Eu cred că e posibil, dar trebuie să existe un interes, o seriozitate în urmărirea acestor obiective, finanțări există, în mod evident, inclusiv finanțări europene, de asemenea România trebuie să fie clar susținătorul Republicii Moldova în toate demersurile pe care le facem noi la nivel european. Nu că Maia Sandu nu ar fi un ambasador excepțional, Maia Sandu la ora actuală se bucură de aprecierea și de respectul liderilor europeni, liderilor americani și deja are și rezultate, problema este că ar fi mult mai consistentă o implicare serioasă a României în toate proiectele Republicii Moldova”, a declarat Ludovic Orban.

Totodată, ex-premierul român a subliniat că cooperarea dintre R. Moldova și România trebuie îmbunătățită în domeniul comunicațiilor, în domeniul media, în domeniul educațional și în domeniul culturii.

TVR-ul putea să cumpere meciurile de la Campionatul mondial și să cumpere și dreptul de difuzare pe teritoriul Republicii Moldova, vă dau așa, numai un exemplu de lucruri care pot să funcționeze, trebuie îmbunătățite în domeniul comunicațiilor, în domeniul media, în domeniul educațional, în domeniul culturii, sunt atâtea, de exemplu, altă chestiune, chiar lucrez acum la un proiect de lege, știți că primăriile din România și Basarabia s-au înfrățit. Conform legii, o primărie din România care s-a înfrățit cu o localitate din Republica Moldova poate să finanțeze un obiectiv de investiții, două obiective de investiții. Din păcate, foarte multe primării din România ar face investițiile respective, dar nu au banii respectivi, și atunci ar trebui un program guvernamental de tipul unui fond, un fond prin care să se asigure cofinanțarea proiectelor, adică să nu dea numai, să spun, Primăria Urlați, dacă este asociată cu Primăria Ungheni, să cofinanțeze din fondul acesta guvernamental românesc, să cofinanțeze un procent de până la 75 la sută proiectul respectiv, asta ar fi un catalizator și ar determina foarte multe primării care au ceva bani, dar nu bani suficienți ca să facă un proiect serios, să facă o școală, să facă un dispensar medical, să asfalteze, să facă un pod, că sunt multe nevoi de investiții locale care ar putea fi finanțate de pe malul românesc. Dacă s-ar înființa un astfel de fond, practic ar crește foarte mult investițiile”, a mai declarat Orban.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.