VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ludovic Orban: Unirea e unica soluție ca R. Moldova să fie integrată în UE

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un invitat special, este dl Ludovic Orban, venit de peste Prut, din România, un politician bine cunoscut, îl cunosc și cetățenii din Republica Moldova pentru mai multe prezențe aici. A condus Cabinetul de miniștri din România, acum este președintele Partidului Forța Dreptei. Bine ați ajuns la Chișinău, dle Orban!

Ludovic Orban: Bine v-am găsit! Mulțumesc pentru invitație.

Vocea Basarabiei: De ce v-ați despărțit de PNL?

Ludovic Orban: Ei s-au despărțit de electoratul care i-a votat, luând decizia să facă exact contrariul a ceea ce au promis în campanie. Campania electorală a PNL a fost fără PSD, pentru dezvoltare, pentru investiții, pentru reforme, pentru modernizarea României. Or, Iohannis, după congres, le-a impus să facă exact contrariul a ceea ce le-au promis alegătorilor. Pentru mine, fundamentală este legătura cu oamenii care au încredere în tine, care își pun speranțele în tine și care te votează pentru ceea ce promiți că vei face pentru ei. În momentul în care conducerea a decis să facă cu totul și cu totul altceva decât am promis noi în campania electorală, eu am rămas consecvent față de oamenii care mi-au acordat votul și au avut încredere în mine, eu am rămas liberal, ei, în schimb, au ales să devină PSD-iști.

Vocea Basarabiei: Deci, rămâneți un politician cu convingeri profund liberale?

Ludovic Orban: Sigur că da!

Vocea Basarabiei: Și la congres ați putea să reveniți la denumirea partidului?

Ludovic Orban: Putem adopta orice denumire, acum denumirea aceasta – Forța Dreptei – e titlul moțiunii cu care ne-am prezentat noi și cei 17 parlamentari care au decis că nu sunt de acord să se întovărășească cu PSD, noi am supus la vot două denumiri și asta a ieșit la vot – Forța Dreptei, dar dacă vedem că e nevoie să-i punem o amprentă liberală mai puternică, putem să modificăm numele oricând.

Sunt două variante de integrare – varianta mai lungă și varianta mai scurtă.

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează să vorbim despre cooperarea moldo-română și cum vedeți dvs. evoluția cooperării dintre cele două state. Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană în vara anului trecut, deși foarte mulți înclină să creadă că totuși re-Unirea celor două state ar aduce mai repede Republica Moldova în UE. Ce punct de vedere împărtășiți dvs.?

Ludovic Orban: Păi sunt două variante de integrare – varianta mai lungă și varianta mai scurtă.

Vocea Basarabiei: Haideți să ne vorbiți despre ambele.

Ludovic Orban: Varianta mai scurtă este Unirea, în mod evident.

Vocea Basarabiei: Dar cum s-ar face această Unire, re-Unire?

Ludovic Orban: Evident, este nevoie de voința oamenilor, care trebuie exprimată în referendum, pentru că așa cum e așezământul constituțional și în România, și în Republica Moldova, ca să poată lua o astfel de decizie, ea trebuie validată prin vot de cetățeni printr-un referendum, atât în România, cât și în Basarabia. Dar eu cred că dacă ar fi posibilă, aici sunt două lucruri importante care trebuie să se petreacă: 1) oamenii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie să-și dorească și 2) trebuie să existe și un context internațional în care să existe un acord din partea partenerilor importanți pentru o astfel de integrare, care eu cred că, dacă s-ar dori acest lucru și dacă, într-adevăr, ar exista o determinare, în special din România pentru acest obiectiv – ar fi realizabil.

Vocea Basarabiei: Dar la modul practic cum vedeți dvs. ridicarea hotarului de la Prut, pentru că România este țară membră a Uniunii Europene, țară membră a Alianței Nord-Atlantice?

Ludovic Orban: Păi, odată ce se întâmplă integrarea și odată ce Basarabia a devenit parte din România, automat practic statutul României, care e statut de membru al Uniunii Europene și de membru NATO, atenție că e foarte important și acest aspect, practic și Basarabia, parte a României, va deveni membră UE și NATO.

Vocea Basarabiei: Unde se pune hotarul, dacă se scoate de la Prut?

Ludovic Orban: Unde e hotarul actual, între Republica Moldova și Ucraina.

Vocea Basarabiei: Și asta ar însemna că regiunea transnistreană nu ar fi un impediment?

Ludovic Orban: Regiunea transnistreană face parte din Republica Moldova, din ceea ce știu eu, chiar dacă ei pretind…

Vocea Basarabiei: De jure, dar de facto de 31 de ani nu se subordonează autorităților de la Chișinău.

Ludovic Orban: Nu se subordonează, poate vor avea un interes suplimentar să înțeleagă că e mai bine în Uniunea Europeană. Repet, acesta e drumul scurt, există și drumul mai lung în care, într-adevăr, e un proces complicat, în care trebuie să îndeplinești condiționalități, să urmărești obiective complexe pe care, eu știu că fratele meu a fost implicat, a fost negociator-șef adjunct și după aceea negociator-șef al României în procesul de aderare și a fost un proces extrem de complicat, de reforme, de îndeplinire a condiționalităților, în eforturile de negociere a tuturor capitolelor în cursul procesului de aderare și, evident, e un proces care e greu de estimat când va fi finalizat. El se poate derula mai repede sau mai încet, acum depinde și de voința Comisiei Europene și a instituțiilor europene și depinde și de măsura în care se fac pași cât de cât mulțumitori de către Republica Moldova în direcția integrării.

Dacă se finalizează războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina, Republica Moldova nu va beneficia decât de bunăvoință, dar dacă nu îndeplinește condițiile, care sunt foarte clar stipulate în tratatele Uniunii Europene…

Vocea Basarabiei: Dar Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la UE după ce l-a obținut Ucraina, acum se consideră că Ucraina, dacă iese din război, după ce se oprește invazia rusă în țara vecină s-ar putea ca perspectiva pentru Ucraina să fie una clară și destul de clară. Și atunci, Republica Moldova ar cădea automat în buzunarul UE sau cum se va întâmpla?

Ludovic Orban: Cum să cadă în buzunarul UE? Așa ceva nu se va întâmpla.

Vocea Basarabiei: Să facă parte din Uniunea Europeană.

Ludovic Orban: Deci, Ucraina și dacă se finalizează războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina nu va beneficia decât de bunăvoință, dar dacă nu îndeplinește condițiile, care sunt foarte clar stipulate în tratatele Uniunii Europene…

Vocea Basarabiei: Și ele sunt valabile pentru toate țările care aspiră să devină membre?

Ludovic Orban: Oricâtă bunăvoință ar exista, trebuie și ei să facă reformele care sunt necesare, trebuie să îndeplinească condițiile, trebuie să își asume anumite angajamente în cadrul negocierilor pe capitole în diferite domenii de activitate, nu va fi chiar așa rapid procesul de aderare nici în cazul Ucrainei, aici depinde și de cum se vor mișca guvernele acelor două țări.

Acum realitatea, dacă este să fim onești, este că Ucraina ține Rusia departe și de Republica Moldova, și de România, și de Polonia, și de Statele Baltice și, în general, Ucraina chiar este un scut în momentul de față.

Vocea Basarabiei: Dar liderul de la Kiev spune că Ucraina este scutul pentru întreaga Uniune Europeană, așa că ar trebui…

Ludovic Orban: Acum realitatea, dacă este să fim onești, este că Ucraina ține Rusia departe și de Republica Moldova, și de România, și de Polonia, și de Statele Baltice și, în general, Ucraina chiar este un scut în momentul de față.

Vocea Basarabiei: Voința politică, ea este importantă după ce este voința poporului și dacă această voință politică pe moment e exprimată și la București, și la Chișinău sau politicienii totuși evită?

Ludovic Orban: Deci, părerea mea e că mai trebuie lucrat în direcția asta, și trebuie lucrat în mod serios, onest, cu argumente care stau în picioare, cu informații corecte. Din păcate, mulți care au vorbit de Unire au făcut-o mai mult ca să câștige voturi, nu pentru că asta își doresc cu adevărat și acesta este obiectivul pe care îl urmăresc, despre Unire trebuie să se vorbească mai puțin și să se facă mai multe. Eu am condus guvernul doar un an de zile, într-o perioadă de pandemie și, din păcate, nu am avut un partener așa cum este astăzi în Republica Moldova Maia Sandu și Guvernul Republicii Moldova, care să poată comunica, să poată purta un dialog. La vremea respectivă încă nu fusese aleasă nici Maia Sandu președintă și nici nu fuseseră alegerile parlamentare anticipate, și era extrem de complicat să porți relații cu conducători ai Republicii Moldova, care se uitau mai degrabă spre Est și la care nici nu le trecea prin cap să conducă Republica Moldova spre o integrare europeană. Dar tot am făcut ceea ce a fost posibil, în mandatul meu de premier s-a finalizat investiția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Mai mult decât atât, am demarat și niște investiții astfel încât să se poată asigura gazul natural care să alimenteze conducta respectivă, pentru că nu erau încă lucrurile finalizate. De asemenea, am fost extrem de atenți și în ceea ce privește interconectarea pe rețelele electrice, care, din păcate, și acum practic curentul vine pe o rețea din perioada sovietică. Și aici nu s-au făcut investițiile necesare astfel încât România să poată, într-adevăr, să livreze curent electric către Republica Moldova într-o cantitate care să compenseze reducerile și, mai ales, greutățile în achiziționarea curentului electric, care este produs în mare parte la Centrala de la Cuciurgan, care este, de fapt, în stânga Nistrului și care, în fine, nu comentăm cine este proprietar și ce tip de schemă de afaceri se petrece acolo.

Vocea Basarabiei: Dar tocmai acum sunt mai numeroase vocile care spun că Unirea Republicii Moldova cu România este soluția rezolvării crizei energetice pentru Republica Moldova.

Ludovic Orban: Nu numai a crizei energetice…

Vocea Basarabiei: Dar este un domeniu destul de important, strategic.

Ludovic Orban: Este un domeniu extrem de important și o soluție, fără niciun fel de discuție. Problema e că și România, din cauza faptului că vreo 25 de ani nu numai că a bătut pasul pe loc, dar a făcut pași înapoi, a ajuns într-o situație în care din exportator net de energie electrică au fost zile în care a trebuit să importăm energie electrică, și nu puțină energie electrică. Să imporți 1.000 de MWh/oră, 1.500 de MWh/oră, deși noi avem o putere instalată de peste 18.000 de MWh? Dar acum sunt în derulare investiții foarte importante în energie, investiții foarte importante în exploatarea zăcămintelor de gaze, atât zăcămintelor offshore, cât și zăcămintelor onshore. E, de exemplu, un zăcământ la Caragele, în zona Buzăului, extrem de bogat în gaz, care odată ce o să intre în exploatare va putea asigura exact gazul necesar ca România nu numai să poată să satisfacă consumul intern, ci să poată să exporte, mai ales preferențial către Basarabia, ar putea să asigure pe o perioadă de 40-50 de ani tot gazul natural. De asemenea sunt investiții importante și în energie verde, în energie eoliană, în energie solară, în panouri fotovoltaice, care pot să crească producția de energie electrică și, în mod evident, să sprijine Republica Moldova.

România trebuie să fie clar susținătorul Republicii Moldova în toate demersurile pe care le face la nivel european.

Vocea Basarabiei: Și acum s-ar putea ca după mulți ani de încărcătură mai mult simbolică să se treacă la pragmatism, iată vorbim despre sectorul energetic, infrastructura, se crede că ar putea și mai mult să apropie cele două maluri ale Prutului, dacă se îmbunătățește infrastructura rutieră.

Ludovic Orban: Deci, România trebuie să facă toate investițiile necesare pentru a putea asigura interconectarea și pentru a putea să asigure practic tot necesarul de energie electrică, de gaz natural și de alte lucruri necesare funcționării economiei. Eu cred că e posibil, dar trebuie să existe un interes, o seriozitate în urmărirea acestor obiective, finanțări există, în mod evident, inclusiv finanțări europene, de asemenea România trebuie să fie clar susținătorul Republicii Moldova în toate demersurile pe care le facem noi la nivel european. Nu că Maia Sandu nu ar fi un ambasador excepțional, Maia Sandu la ora actuală se bucură de aprecierea și de respectul liderilor europeni, liderilor americani și deja are și rezultate, problema este că ar fi mult mai consistentă o implicare serioasă a României în toate proiectele Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar acum coincid interesele ambelor părți pe toate subiectele care sunt în cooperarea bilaterală?

Ludovic Orban: Nu pot să vă dau răspunsul, că nu sunt la guvernare.

Vocea Basarabiei: Nu sunteți la guvernare, dar sunteți politician care cunoașteți foarte bine totuși unde sunt rezerve nevalorificate, unde mai mult se fac declarații de dragul ca să fie câștigate voturi și unde la modul cel mai serios se gândește că această cooperare bilaterală trebuie să dea roade în favoarea cetățenilor.

Ludovic Orban: O să vă dau un singur exemplu: TVR-ul putea să cumpere meciurile de la Campionatul mondial și să cumpere și dreptul de difuzare pe teritoriul Republicii Moldova, vă dau așa, numai un exemplu de lucruri care pot să funcționeze, trebuie îmbunătățite în domeniul comunicațiilor, în domeniul media, în domeniul educațional, în domeniul culturii, sunt atâtea, de exemplu, altă chestiune, chiar lucrez acum la un proiect de lege, știți că primăriile din România și Basarabia s-au înfrățit. Conform legii, o primărie din România care s-a înfrățit cu o localitate din Republica Moldova poate să finanțeze un obiectiv de investiții, două obiective de investiții. Din păcate, foarte multe primării din România ar face investițiile respective, dar nu au banii respectivi, și atunci ar trebui un program guvernamental de tipul unui fond, un fond prin care să se asigure cofinanțarea proiectelor, adică să nu dea numai, să spun, Primăria Urlați, dacă este asociată cu Primăria Ungheni, să cofinanțeze din fondul acesta guvernamental românesc, să cofinanțeze un procent de până la 75 la sută proiectul respectiv, asta ar fi un catalizator și ar determina foarte multe primării care au ceva bani, dar nu bani suficienți ca să facă un proiect serios, să facă o școală, să facă un dispensar medical, să asfalteze, să facă un pod, că sunt multe nevoi de investiții locale care ar putea fi finanțate de pe malul românesc. Dacă s-ar înființa un astfel de fond, practic ar crește foarte mult investițiile.

Sunt în toate domeniile de activitate extrem de multe oportunități de colaborare și de proiecte care să fie de succes pentru românii de pe ambele maluri.

Vocea Basarabiei: Noi ne amintim de sprijinul financiar pe care l-a oferit Guvernul de la București pentru renovarea, reconstrucția multor instituții preșcolare, pentru școli, pentru alte obiective de menire social-culturală, pentru că și la Cahul, dacă acum e să ne amintim, a fost renovat teatrul de acolo cu banii veniți din partea României, dar nu toți cetățenii știu că banii aceștia vin de peste Prut. Iată, cum se explică acest lucru?

Ludovic Orban: Pentru că de multe ori cei care au fost la guvernare au vrut să folosească toate aceste realizări în interesul lor electoral, omițând să spună că, de fapt, investițiile respective au fost făcute cu banii proveniți de la frații lor de peste Prut, practic din taxele și impozitele plătite de cetățenii români. Sunt în toate domeniile de activitate extrem de multe oportunități de colaborare și de proiecte care să fie de succes pentru românii de pe ambele maluri.

Vocea Basarabiei: După ce Federația Rusă a impus mai multe embargouri, restricții pentru mărfurile din Republica Moldova, mulți producători s-au reorientat și încep să penetreze alte piețe. Am înțeles că pe piața României, care face parte din piața UE, ajung foarte multe produse moldovenești. Acest lucru poate fi și în continuare arătat ca un exemplu convingător pe dimensiunea comercial-economică?

Ludovic Orban: Categoric. Noi practic am deschis, fără să facem, că nu poți acum să forțezi pe cineva să cumpere, dar poți să dai anumite facilități, astfel încât să se vândă mai ușor produsele din Republica Moldova pe piața românească, și nu numai pe piața românească, că dacă intră pe piața românească, intră pe piața europeană.

Vocea Basarabiei: Cât de ușor se trece hotarul moldo-român?

Ludovic Orban: Încă e greu, încă durează mult, dar astea sunt formalitățile, că practic România este țară de graniță europeană și noi, de exemplu, ca să fim primiți în Schengen trebuie să asigurăm securitatea frontierei de est a Uniunii Europene. Noi, asigurând granița practic cu Ucraina, cu Republica Moldova, pentru că Republica Moldova până devine stat membru în mod evident încă granița Uniunii Europene este pe Prut. De asemenea, cu Serbia asigurăm practic granițele europene și aici sunt anumite obligații pe care le are România de verificare a actelor peste care nu poate trece și din cauza aceasta e un pic mai dificil, dar nici infrastructura nu s-a dezvoltat, că se pot face investiții, să se facă mai multe puncte de trecere, să se suplimenteze personalul Poliției de Frontieră de pe partea românească, astfel ca să aibă 10 fluxuri pe care să efectueze deplasarea, și nu s-ar mai aștepta atât, dar trebuie investiții, inclusiv în infrastructura de transport, în infrastructura rutieră, astfel încât să existe cu adevărat o percepție a faptului că nu treci dintr-o țară în alta, ci pur și simplu treci doar Prutul. 

Vocea Basarabiei: Apropo despre exporturi, și din regiunea transnistreană se exportă mărfuri inclusiv în România și unii își puneau întrebarea dacă nu cumva și Bucureștiul sprijină un regim secesionist.

Ludovic Orban: Nu, sub nicio formă, în niciun caz asta nu-i valabil. Nu, ei produc mai multe lucruri, pentru că rușii au dezvoltat Transnistria, au alocat foarte multe investiții industriale în Transnistria, dovadă este inclusiv faptul că e singurul producător de energie electrică și termică Centrala de la Cuciurgan, care e de o capacitate foarte mare. Deci din cauza faptului că foarte multe industrii au fost localizate, investițiile respective au fost făcute în Transnistria, ei au producție și, având o producție, o parte din ceea ce produc se duce nu numai în România, se duce pe piața europeană.

Economia totuși la nivelul Uniunii Europene nu e o economie de comandă, o economie dirijată, o economie în care statul să fie proprietar și în care să poată fi ridicate bariere vamale de fiecare stat cum îi trece prin cap.

Vocea Basarabiei: Dar, oricum, la Chișinău unii experți abordau anume așa problema – din moment ce malul drept este asigurat cu energie care se produce la Cuciurgan, din moment ce Uzina de la Râbnița exportă metal către UE și, mai cu seamă, rămâne o parte din acest export în România, asta ar însemna că se sprijină acel regim secesionist de la Tiraspol.

Ludovic Orban: Aceasta-i o manipulare, nu poți să pui restricție mișcării de bunuri, mișcării de cetățeni, nu-i o formă de sprijin, pur și simplu sunt niște contracte comerciale care sunt făcute. Economia totuși la nivelul Uniunii Europene nu e o economie de comandă, o economie dirijată, o economie în care statul să fie proprietar și în care să poată fi ridicate bariere vamale de fiecare stat cum îi trece prin cap. Acolo există o politică vamală comună, există libertate economică, există libertatea companiilor de a-și alege parteneri, sigur cu excepții notabile, de exemplu, acum sunt sancțiunile dictate împotriva Rusiei din cauza războiului de agresiune declanșat împotriva Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Dar ce rol ar putea și va mai încerca să joace Rusia în această regiune unde-i situată și Republica Moldova, și România?

Ludovic Orban: Eu spun căRepublica Moldova este în continuare amenințată de Rusia, inclusiv în declarațiile foarte oficiale ale multor lideri ruși se lansează amenințări în adresa Republicii Moldova. Și dacă Ucraina nu ar fi rezistat, nu știu dacă nu cumva și Republica Moldova ar fi devenit ținta poate nu neapărat a unei intervenții militare directe, dar altor forme de exercitare ilegitimă a influenței cu nerespectarea voinței cetățenilor. Deci, asta e, România, poporul român a fost așezat într-un loc…

Vocea Basarabiei: …la intersecția tuturor relelor, cum zicea cronicarul?

Ludovic Orban: …la intersecția unde se ating plăcile tectonice și, mai ales, am avut ghinionul ca să avem un astfel de vecin cum e Imperiul Rus care, indiferent că e sovietic sau fostul Imperiul Rus, sau Rusia de astăzi a lui Putin, întotdeauna a râvnit la teritoriile și la bogățiile teritoriilor românești. Republica Moldova este sub o amenințare și faptul că astăzi Ucraina rezistă nu face altceva decât să crească nivelul de siguranță, de securitate în Basarabia.

Vocea Basarabiei: Dar în Republica Moldova mai sunt și forțe politice care au viziuni proestice. Și credeți că aceste forțe politice ar putea cumva să deturneze parcursul european al Republicii Moldova, fiind sprijinite inclusiv de Kremlin?

Ludovic Orban: Nu cred.î

E puțin probabil ca un partid prorus, care să sprijine politica prorusă să aibă șanse să câștige alegerile în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: E ireversibilă această cale?

Ludovic Orban: Mai ales după ce și-au arătat adevărata față autoritățile de la Kremlin, e puțin probabil ca un partid pe față prorus, care să sprijine politica prorusă să aibă șanse să câștige alegerile în Republica Moldova. Ce să aducă Rusia sau orientarea spre Rusia? Nu aduce nimic, decât sărăcie, lipsă de drepturi, amenințări, riscuri, călcarea în picioare a identității, nu are ce să aducă un partid care este pilotat de Moscova. De altfel, în Republica Moldova, după proclamarea independenței au existat guverne proruse, care n-au adus nimic decât corupție, tunuri, țepe, sărăcie, lipsă de dezvoltare, concentrarea afacerilor în mâini puține pe principiul că nu au acces la afaceri decât cei care respectă principiul că o mână o spală pe alta și cei care țin mâna pe un sistem aproape mafiot. La un moment dat, Republica Moldova ajunsese chiar în situația de spălătorie de bani negri. Nu are ce să ofere un partid prorus sau un partid care este pilotat de la Kremlin cetățenilor Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Bine, dar tocmai în acea perioadă, Partidul Democrat avea o relație bună și foarte bună cu Partidul Social Democrat din România?

Ludovic Orban: Condus de Liviu Dragnea…

Vocea Basarabiei: Mai întâi de Ponta, după care de Dragnea.

Acum vă mărturisesc că mi s-a părut foarte ciudată apropierea dintre președintele PSD, Marcel Ciolacu, și primarul Chișinăului.

Vocea Basarabiei: Și, apropo, dl Ceban, primarul de Chișinău acum și-a făcut un partid și a spus că e cu viziuni proeuropene…

Ludovic Orban: Da, da, deci, un lup care încearcă să îmbrace o blană de oaie. Probabil o fi constatat planificatorii din Est că șansele ca un partid prorus să câștige alegerile sunt foarte mici și atunci deghizează câțiva lideri de genul acesta în pseudo-partide proeuropene, ca să zic așa. Acuma să fim cinstiți, Ceban a candidat la primărie din partea PSRM, partidul lui Igor Dodon, care e un partid clar filorus, care a acceptat să fie pilotat și care a orientat toate relațiile înspre Rusia. Lumea a uitat cine e Ceban? Eu sper că nu.

Vocea Basarabiei: Bine, dar dl Ciolacu, când a venit la Chișinău, a mers și s-a întâlnit cu dl Ceban?

Ludovic Orban: Păi de asta și zic, asta este îngrijorător, faptul că Ciolacu îl creditează și îi dă gir, Ciolacu fiind președintele unui partid de guvernământ din România. Și așa ei au mai păstrat legătura cu PDM-ul, care, haideți să fim cinstiți, oricât va încerca, nu se poate elibera de răspunderea faptului că a fost practic instrumentul politic al unui clan mafiot condus de Plahotniuc. Nu se poate elibera și chiar și legătura asta politică este o legătură vicioasă în sine. Iar aceasta e și mai vicioasă, acordarea unui gir către un fals partid proeuropean care, de fapt, e rupt din PSRM, iarăși e o greșeală politică pe care o comite președintele PSD.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.