”Nu poți fi un stat cu adevărat independent, suveran, dacă ești dependent sută la sută de o singură sursă de energie și acea sursă nu se sfiește niciodată să folosească acea influență ca și bâtă politică, lucru, de fapt, contrar normelor, tratatelor internaționale în domeniul economic”. O spune deputatul Mihai Popșoi.
În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, deputatul a menționat că R. Moldova își reduce treptat vulnerabilitatea energetică, astfel încât să se poată apăra de influența Federației Ruse.
”Nici eu, nici alți specialiști mult mai renumiți în domeniul relațiilor internaționale și studiilor politice nu și-au putut imagina că toate acele vulnerabilități, toate acele mișcări pe care le-a întreprins Federația Rusă pe durata celor 30 de ani ar fi putut duce la o asemenea escaladare. Dar iată că acele mijloace prin care Kremlinul a influențat politica din Republica Moldova, Georgia, Ucraina, fie că e vorba de mass-media, fie că e vorba de biserică, fie că e vorba de ONG-uri sau, mai cu seamă, prin vehicule politice, prin ditamai partide politice prorusești, care au creat contextul sau premisele pentru asemenea agresiune. E bine să cunoaștem care este acest context, așa încât să ne putem apăra mai bine, să putem reduce din acele vulnerabilități. Și una din principalele vulnerabilități, de fapt, este vulnerabilitatea energetică, de care, iată, acum încercăm să scăpăm, pentru că nu poți fi un stat cu adevărat independent, suveran, dacă ești dependent sută la sută de o singură sursă de energie și acea sursă nu se sfiește niciodată să folosească acea influență ca și bâtă politică, lucru, de fapt, contrar normelor, tratatelor internaționale în domeniul economic. Relațiile economice ar trebui să fie aparte și cele politice aparte, dar trăim o realitate tristă de 30 de ani, pe care acum încercăm s-o depășim, să întoarcem această pagină, să închidem odată pagina post-sovietică, sovietică și să trecem la o pagină nouă, pagină europeană”, a precizat Mihai Popșoi.
Totodată, parlamentarul a subliniat că atât timp cât Chișinăul procură energie electrică din regiunea transnistreană, este dependent de Cuciurgan.
”E greu să convingi pe cineva când ești dependent într-o proporție extrem de mare de acel cineva, pentru a-ți aprinde lumina în casă și a-ți prepara mâncare. Atât timp cât procuri energie electrică și ești dependent de energia electrică de la Cuciurgan e mai greu să convingi pe cineva. Uite, când vom ajunge în situația, și sperăm cât de curând să ajungem în situația să nu mai avem această dependență, să putem procura suficientă energie electrică fie din Ucraina, unde sunt probleme cu volumele de energie electrică, fie din România sau de pe întreaga piață europeană prin România, pe termen lung aceasta va fi cea mai sustenabilă și cea mai bună soluție, atunci probabil va fi mai ușor să-i convingem pe prietenii noștri așa-ziși din Tiraspol”, a mai punctat deputatul.