Trecerea spitalelor raionale din subordinea autorităţilor locale în cea a Ministerului Sănătăţii (MS) are drept scop deținerea instrumentului de destituire din funcție a persoanelor incomode și numirea persoanelor afiliate sau loiale actualei guvernări. Această opinie a fost exprimată de șeful direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS) a primăriei Chișinău, Boris Gîlca în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” .
Boris Gîlca susține că intrarea în posesia terenurilor spitatelor de către MS nu este principala cauză pentru care au fost resubordonate instituțiile medicale raionale, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. În opinia lui Gîlcă, scopul principal al reformei a fost deținerea instrumentului de numiri și destituiri a persoanelor incomode în funcțiile de conducere a spitalelor raionale.
Totodată, acesta declară că este necesară o reformă spitalicească dar numai după implementarea reformei administrativ-teritorială.
De asemenea, șeful DGAMS susține că se dorește un instrument politic de control pe managementul medical în municipiu deoarece „toți laurii vin către sistemul de sănătate din municipiu”, iar organizațiile internațioanel au apreciat cum a gestionat Primăria Chișinău pandemia de COVID-19, precum și investițiile făcute în spitalele municipale.
Boris Gîlca a declarat că inițial s-a dorit și preluarea spitalelor municipale pe lîngă cele raionale, însă la sugestia partenerior internaționali, inițiativa a fost retrasă.
Menționăm că în decemrie 2022, a fost votat proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Totodată, în urma reformei, proprietatea instituțiilor a rămas în continuare în gestiunea autorităților locale.