Cetățenii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugari de justiția moldovenească, au fost astăzi sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție din Marea Britanie.
Potrivit Ambasadei Britanice la Chișinău, orice active deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie, sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie.
„Astăzi, de Ziua Mondială Anticorupție, aceste desemnări de sancțiuni oferă dovezi suplimentare ale angajamentului nostru de a combate corupția la nivel înalt în toate părțile lumii. Este, de asemenea, dovada angajamentului nostru continuu de a transforma Regatul Unit într-un teritoriu ostil pentru finanțe ilicite. Continuăm să ne bucurăm de o cooperare excelentă cu partenerii noștri moldoveni în progresul tuturor cererilor de asistență juridică reciprocă între cele două țări. Împreună, suntem dedicați combaterii corupției”, anunță reprezentanții misiunii diplomatice.
Pe 26 octombrie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logsdon, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva ex-liderului PDM Vlad Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională.
Citiți și: Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, incluși în lista de sancțiuni a SUA: Toate activele lor, blocate
Aceste sancţiuni vizează blocarea eventualelor active în Statele Unite ale lui Ilan Şor, un om de afaceri născut în Israel şi devenit politician în R.Moldova, de unde a fugit în 2019.
Şor, căsătorit cu o cântăreaţă decorată de către preşedintele rus Vladimir Putin, a fost condamnat după ce a fost găsit de deturnarea unui miliard de dolari din bănci moldoveneşti, celebrul ”furt al secolului” din 2014.
Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, el a acţionat împreună cu Rusia pentru a înfiinţa o alianţă înainte de alegerile din 2021, după care a încercat, cu susţinerea Moscovei, să submineze eforturi ale R.Molodova de aderare la Uniunea Europeană (UE).
Aceste sancţiuni îl vizează şi pe alt oligarh, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din R.Moldova în 2020, în urma unor acuzaţii de corupţie.
Statele Unite i-au refuzat lui Vladimir Plahotniuc intrarea pe teritoriul american.