VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Eduard Harunjen vrea să revină în funcția de procuror general: Cere anularea decretului prin care a fost demis

Eduard Harunjen a înaintat astăzi o cerere prealabilă către președintele Republicii Moldova în care a solicitat să fie anulate efectele decretului ex-președintelui Igor Dodon din 11 iulie 2019, prin care a fost demis din funcția de procuror general. I-a cerut șefei statului să anuleze acest decret dat fiind faptul că, potrivit fostului procuror general, acesta a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt.

Într-o conferință de presă la IPN, fostul procuror general a declarat că, potrivit prevederilor Codului Administrativ, în astfel de situații există două etape.

Prima este înaintarea cererii prealabile către autoritatea publică care a emis actul contestat, iar a doua – adresarea în instanța de judecată în cazul când autoritatea publică refuză să-și anuleze actul contestat. „Am solicitat ca până la examinarea definitivă a cazului să fie suspendate efectele de drept ale acelui decret”, a notat Eduard Harunjen.

Potrivit lui, decretul din 11 iulie 2019 a fost viciat. Or, pe 9 iunie 2019, majoritatea parlamentară creată atunci, la propunerea fostului deputat și actualul ministru al justiției, a votat o hotărâre prin care s-ar fi constatat circumstanțe care pun la îndoială legalitatea numirii sale în funcția de procuror general.

„Totodată, deputații i-au propus președintelui Igor Dodon să emită un decret pentru a pune în aplicare această hotărâre și să mă demită din funcție pe motivul că în anul 2016 eu nu am întrunit condițiile legale pentru a fi desemnat în funcția de procuror general”, susține Eduard Harunjen.

El afirmă că după adoptarea acelei hotărâri de Parlament a avut mai multe îndemnuri din partea politicului ca să depună cerere de eliberare din funcție. În caz contrar, președintele va semna decretul.

„Acele chemări insistente din partea politicului aveau loc în perioada spitalizării mele în legătură cu înrăutățirea stării sănătății după o intervenție neuro-chirurgicală complicată pe care am suportat-o cu puțin timp înainte. De fiecare dată le explicam politicienilor că au adoptat o hotărâre ilegală și efectele vor fi catastrofale pentru instituție și pentru stat, dar de fiecare dată mi se spunea –„conștientizăm că este ilegal, dar trebuie să plecați”, afirmă Eduard Harunjen.

Fostul procuror general spune că asupra legalității numirii sale în funcție în decembrie 2016 s-au pronunțat două instanțe importante din Republica Moldova – Curtea Supremă de Justiție și Curtea Constituțională.

„Ce au făcut acei 56 de deputați din majoritatea parlamentară? Și-au asumat să inverseze efectele de drept a două hotărâri importante ale două instanțe importante din Republica Moldova. În orice stat de democratic, bazat pe drept, acest lucru nu doar că este inacceptabil, ci este inimaginabil”, a declarat Eduard Harunjen.

Întrebat de ce nu a făcut timp de trei ani declarații publice, fostul procuror general a răspuns cu întrebare. „Întâi de toate vreau să vă întreb: vouă vă place ce se întâmplă acum în Procuratură?”, a spus Eduard Harunjen. Acesta susține că întregul corp de conducere a Procuraturii se află pe poziții de interimat, fără să fie asigurată o stabilitate și o continuitate a activității.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.