VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Parlamentul European a aprobat acordurile de transport rutier ale UE cu Ucraina şi R. Moldova

Parlamentul European a dat undă verde acordurilor UE cu Ucraina şi Republica Moldova pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri.

„Cele două noi acorduri ale UE privind transportul rutier fac parte din răspunsul UE la perturbările din sectoarele transporturilor din Ucraina şi Moldova cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Întrucât spaţiul aerian ucrainean a fost închis pentru traficul civil, iar exportul maritim este extrem de limitat, Ucraina trebuie să găsească rute alternative pe cale rutieră pentru a-şi exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare şi alte bunuri. Moldova suferă în mod similar, având nevoie de rute de tranzit alternative prin UE şi de asistenţă pentru tranzitarea mărfurilor ucrainene pe teritoriul său”, arată comunicatul de presă al instituţiei.

Acordurile aprobate cu 586 voturi pentru, un vot „împotrivă” şi 7 abţineri (Ucraina) şi 596 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi 7 abţineri (Moldova) vor înlocui acordurile bilaterale de transport existente cu ţările UE. Noile acorduri facilitează temporar transportul rutier de mărfuri, permiţând transportatorilor ucraineni, moldoveni şi UE să tranziteze şi să opereze între teritoriile respective, fără a fi nevoie de permisele aferente.

În plus, acordul UE-Ucraina va permite conducătorilor auto ucraineni să îşi utilizeze în continuare permisele de conducere ucrainene şi certificatele de competenţă profesională existente pentru a conduce în UE, fără a trebui să deţină un permis de conducere internaţional, mai indică sursa citată.

„Având în vedere că rutele de transport tradiţionale au fost blocate, a trebuit să găsim modalităţi alternative de transport al cerealelor şi al altor mărfuri din şi către Ucraina şi Moldova. Datorită acestor acorduri, putem creşte nivelul exporturilor şi importurilor pe cale rutieră, fără a crea blocaje la trecerea frontierei. Acest lucru nu numai că reduce riscul unei crize alimentare mondiale, ci reprezintă, de asemenea, un pas în direcţia extinderii în continuare a relaţiei de transport dintre UE şi aceste ţări”, a declarat raportorul PE Marian-Jean Marinescu (PPE, România), conform sursei menţionate. 

Ambele acorduri sunt în vigoare cu titlu provizoriu de la 29 iunie 2022. După ce Parlamentul şi-a dat acordul, textele necesită acum şi aprobarea oficială a Consiliului.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.