Un nou acord vamal între UE și Republica Moldova va intra în vigoare la 1 noiembrie 2022 și va facilita comerțul pentru întreprinderi, informează Comisia Europeană. Astfel, Republica Moldova devine prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană.
Noile prevederi înseamnă că atât UE, cât și Republica Moldova își vor recunoaște reciproc programele operatorilor economici autorizați (AEO), reunind comercianții care îndeplinesc anumite criterii și care pot beneficia, prin urmare, de regimuri vamale simplificate.
Începând cu 1 noiembrie, atât UE, cât și Moldova vor oferi reciproc beneficii pentru operatorii economici autorizați ai celeilalte părți, cum ar fi reducerea controalelor vamale și un tratament prioritar la vămuire.
„Acordul reprezintă un pas important în relațiile comerciale dintre UE și Republica Moldova. Acesta va stimula în continuare oportunitățile comerciale și va contribui la fluidizarea fluxului de mărfuri între cele două părți, fără a compromite standardele înalte de securitate. Într-un moment în care întreprinderile au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obține pentru a depăși criza actuală cauzată de războiul din Ucraina, acordul va face comerțul mai ușor și mai puțin costisitor pentru mulți comercianți din UE și din Republica Moldova”, se arată în comunicat.
„Iată că astăzi avem undă verde pentru primii 30 agenți economici în toate statele membre ale Uniunii Europene, iar în perioada următoare acest număr va crește”, a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița, la 21 octombrie, la evenimentul de lansare a Programului.
Relația dintre UE și Republica Moldova este ghidată de Acordul de Asociere, care include o Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). UE este cel mai mare partener comercial al Moldovei, reprezentând 52,2% din totalul schimburilor comerciale ale acesteia. Exporturile UE către Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde de euro în 2021.