VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Institutul Național de Cercetări Economice: Economia națională a intrat în declin

În contextul mai multor constrângeri economice externe și interne, economia națională a stagnat în prima jumătate a anului 2022 și a intrat în declin în cel de al doilea trimestru.

De asemenea, în 2022 după creșterea galopantă a prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare, a crescut considerabil și costul serviciilor. Sunt concluziile experților de la Institutul Național de Cercetări Economice și se regăsesc în noua ediție a publicației „Tendințe în Economia Moldovei”, notează IPN.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetări Economice, rata inflației în primul semestru al anului 2022 a fost de 24,2%. Mai mare cu 22,3 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit experților, saltul inflației este cauzat preponderent de evoluția prețurilor la energie și produsele alimentare.

„S-au majorat prețurile la produselor alimentare cu 28%, prețul celor nealimentare a crescut cu 18, 4%, costul serviciilor a crescut 27,3%.

Este o creștere majoră din cauza creșterii prețurilor la serviciile comunal-locative, care au crescut cu 76,1%. De 3,5 ori a crescut tariful gazelor naturale, apa caldă s-a scumpit cu 80,9%, încălzirea centralizată a crescut cu 92%. Au crescut prețurile serviciilor de transport, atât cel urban, cât și cel aerian”, a spus cercetătorul științific, Olga Timofei.

Potrivit analizei realizate de Institutul Național de Cercetări Economice, în 2022 creșteri semnificative au înregistrat prețurile la producția agricolă, prețurile producătorilor în construcții și cele la combustibili. Nici prognozele economice pentru sfârșitul anului 2022 nu sunt îmbucurătoare.

„În majoritatea sectoarelor economice, tendințele negative se vor păstra până la sfârșitul anului 2022. Evoluțiile de după anul 2019 scot în evidență reziliența redusă a sectorului agricol și a celui industrial la șocurile produse. Producția industrială se estimează că va scădea cu 2%, iar cea agricolă cu 7%”, a spus cercetătorul științific, Victoria Fală.

Concluziile cercetătorilor științifici sunt că evoluția prețurilor internaționale influențează puternic dinamica prețurilor interne. Banca Națională va continua să opereze o politică monetară restrictivă în vederea atenuării riscurilor inflaționiste. Ambii factori plasează Republica Moldova în clasamentele internaționale în lista statelor cu un risc politic, economic și financiar înalt, fapt ce diminuează atractivitatea investițională a Republicii Moldova.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.