VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Expert în energetică: Tariful la energia electrică ar putea fi de 4-5 ori mai scump decât acum

Tariful pentru un kW/h ar putea crește de 4-5 ori, dacă zilnic va fi consumată întreaga cantitate de energie importată.

O declarație în acest sens a fost făcută pentru Vocea Basarabiei de expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Va trebui să procurăm mai multă energie scumpă pentru că pe piața europeană energia este de 4-5 ori mai scumpă decât ceea ce plătim noi astăzi. O problemă cu care va trebui să ne confruntăm este că regiunea transnistreană va putea consuma energie ilegal deoarece liniile de tensiune înaltă prin care noi primim astăzi energia din Ucraina și din România, din păcate, ele toate trec prin Centrala de la Cuciurgan”, a explicat expertul.

Sergiu Tofilat este de părere că poate fi depășită criza din sectorul energetic, doar că autoritățile trebuie să caute surse alternative.

Sunt câteva soluții, precum repartizarea volumului de gaz care este alocat de Gazprom. Trebuie să ne înțelegem cu regimul de la Tiraspol ca acest volum să fie alocat pentru Centrala de la Cuciurgan, astfel ca aceasta să producă energie ieftină și să nu fim nevoiți să importăm energie scumpă, dar aici trebuie să cerem de la ei informații de câtă energie au nevoie ca să asigure consumatorii din stânga Nistrului, cum o vor plăti și să avem instrumente ca să verificăm ca nu cumva ei să folosească energia aceasta în alte scopuri”, a mai spus Tofilat.

Totodată, expertul susține că autoritățile trebuie să solicite finanțare de la partenerii externi pentru ca R. Moldova să poată achita facturile și să acorde compensații cetățenilor.

”Având acest plan de rezervă vom putea negocia mai ușor și cu Tiraspolul și cu Moscova ca să depășim această criză. Iarna asta va fi mai grea și iarna viitoare, după asta situația se va normaliza”, a conchis expertul.

Amintim că așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că începând cu luni, 24 octombrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) va reduce livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului, în contextul în care Gazprom menține la un nivel scăzut livrările de gaze.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.